Video over Brusselse luchtvervuiling wil Europarlement wakkerschudden

© brusselnieuws.be
24/03/2015

Een groep van meer dan honderd Europese civil society-organisaties heeft een filmpje gepost waarin het de luchtkwaliteit in de Europese wijk en de Brusselse tunnels meet. De organisaties hopen zo de Europarlementsleden te bewegen om wetten te stemmen die de luchtvervuiling doen dalen.

Het filmpje werd al in september gepost op YouTube, maar staat weer in de schijnwerpers door de recente polemiek over de Brusselse luchtkwaliteit. Onder andere het European Environmental Bureau (EEB), de Health and Environment Alliance en ClientEarth spreken de Europese parlementsleden rechtstreeks aan in het filmpje.

Voor de video maten de initiatiefnemers de zogenaamde ultra fine particles (UFP), die kleiner zijn dan 1 micrometer, op drie locaties in Brussel in de Europese wijk. Daarvoor gebruikten ze een uiterst precieze deeltjesteller, onder meer bij een bouwproject aan de Naamsepoort, op het Luxemburgplein en in de Belliardstraat.

Fietsend stofhappen in Belliardstraat
Aan het Luxemburgplein werd tot 10.000 partikels per kubieke centimeter geteld. Bij de bouwwerf aan de Naamsepoort werden pieken tot 120.000 partikels per kubieke centimeter geteld, in de Brusselse tunnels lag de hoeveelheid vrij consistent op 150.000 partikels.

Het toppunt werd bereikt als fietser in de drukke Belliardstraat, waar 180.000 partikels per kubieke centimeter werden gemeten. Maar ook wie er in een auto zit, ademt op die plek nog altijd 70.000 UFP-partikels per kubieke centimeter in.

(Lees verder onder de video)

Ze vergeleken de luchtvervuiling in Brussel vervolgens met die in het landelijke Glumsø in Denemarken, waar de hoeveelheid partikels per kubieke centimeter op ongeveer 1.000 UFP ligt.

Deze ultrafijne stofdeeltjes zijn wellicht de allergevaarlijkste vorm van fijn stof, maar zijn tot nu toe niet gereguleerd door Europa. Maar als de norm voor grotere stofdeeltjes strenger zou worden, zou dat ook gunstige gevolgen hebben voor de hoeveelheid UFP in de lucht.

Elk jaar sterven 400.000 Europeanen vroeger dan ze zouden doen mocht de luchtkwaliteit niet zo slecht zijn, geeft de groep nog mee in het filmpje. De gezondheidskosten lopen op Europees vlak op tot een bedrag tussen de 330 en 940 miljard euro per jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni