In 1995 werd in Leuven het eerste ViaVia Café opgericht. Dit jaar bestaat het concept vijftien jaar. Die verjaardag werd gevierd met de oprichting van een vestiging in Brussel (ook Antwerpen heeft er een). Er zijn inmiddels ViaVia-filialen in negen landen op drie continenten, van België tot Peru, Nepal en Madagaskar.

De reiscafé's zijn een initiatief van de reisbegeleiders van het alternatieve reisbureau Joker voor jong toerisme, en ze worden doorgaans ondersteund door een activiteit in de sociale en lokale economie, zoals een winkeltje waarin werk van lokale artiesten te koop wordt aangeboden of een uitgebreide restauratie. In Brussel wordt die rol vervuld door de al bestaande MicroMarché - de ontwerpersmarkt waar creatieve mensen hun zelfgemaakte producten op een legale manier kunnen verkopen. Die MicroMarché heeft tegenwoordig plaats op vrijdag, zaterdag en zondag in hetzelfde gebouw tussen de Pantsertroepensquare en de Vismarkt waar het ViaVia Café gevestigd is. In het oude industriële complex waar vroeger Leys & Fils glazen maakten, heeft ook vormingscentrum Citizenne onderdak.

Een grote binnenruimte plus de overdekte binnenkoer en een terrasje aan de Steenkoolkaai worden nu dus ingepalmd door de bezoekers van het café-restaurant. Iedereen is er welkom, maar in het bijzonder kunnen toeristen er aan (alternatieve) reisinformatie over Brussel raken en contacten leggen. Het café is ook het decor voor optredens, workshops en exposities, en je kunt er draadloos surfen. Nog belangrijker is dat de menukaart er vrij groot is, met een vrije interpretatie van de wereldkeuken op grote, smakelijk gevulde borden, een biertje van de microbrouwer, een biosapje, of de soep van de dag.

adres: Steenkoolkaai 8, Brussel
open: di > zo: 11 > 23.00 uur

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni