VGC zoekt plaats voor nieuwe secundaire scholen

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
04/02/2015

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) is hard op zoek naar gronden of gebouwen voor twee nieuwe secundaire scholen, een vrije school in Schaarbeek en een beroeps- en technische school van het gemeenschapsonderwijs in Koekelberg.

In haar bestuursakkoord heeft de VGC zich ertoe geëngageerd om het voortouw te nemen in de uitbouw van twee nieuwe ‘campussen’ voor secundair onderwijs, de ene in de buurt van de vroegere KUB-site (Molenbeek-Koekelberg-Jette), de andere in de perimeter Schaarbeek-Evere-Sint-Joost.

De VGC maakt er nu ook werk van. Een adviesbureau voor vastgoed uit Wemmel kreeg de opdracht om een marktonderzoek te doen naar wat er binnen die perimeters zoal te koop staat aan gronden en gebouwen, liefst dichtbij een metro gelegen.

Tot begin deze week kregen promotoren de gelegenheid om concrete voorstellen in te sturen. Voor Schaarbeek wordt een oppervlakte van 9.000 à 13.000 vierkante meter gevraagd. De school in Koekelberg wordt groter: 19.000 tot 23.000 vierkante meter.

De VGC richt de scholen niet zelf op, maar er zijn kandidaten bij de twee grote onderwijsnetten. In Schaarbeek wil basisschool Heilige Familie aan de Helmetsesteenweg uitbreiden met een middenschool en op termijn een volledige secundaire school. De middenschool, die open zou gaan op 1 september 2017, krijgt een brede eerste graad waarin aso, tso, bso en kso worden verenigd. “Leerlingen krijgen modules variërend van boekhouden, Latijn, talen, techniek tot kunst,” zegt directeur Stef Colens.

Scholengroep Brussel (gemeenschapsonderwijs) is geïnteresseerd in een nieuwe secundaire school in Koekelberg. Dat zou dan een beroeps- en technische school worden. De Scholengroep heeft in Koekelberg immers al een atheneum met aso. Volgens directeur Jacky Goris is het allemaal nog heel pril. “Wij willen wel, maar het vinden van een terrein en de praktische realisatie is geen evidentie.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni