Bronks

VGC wil af van Bronks

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
22/04/2015

De VGC wil het gebouw van Bronks aan de Varkensmarkt overlaten aan de Vlaamse Gemeenschap. De VGC bokst er nu boven haar gewicht en moet jaarlijks 50.000 euro bijleggen. "Bedoeling is om net méér in jeugdcultuur te investeren", zegt VGC-collegelid Pascal Smet (SP.A).

De bouw van jeugdtheater Bronks, door architecte Martine De Maesenere, afgerond in 2009, was meer dan ambitieus, maar de Vlaamse Gemeenschapscommissie bokste boven haar gewicht. Vandaag blijken de exploitatiekosten een flinke streep door de rekening. Bronks moet jaarlijks 50.000 euro putten uit haar werkingsmiddelen om de kosten van het gebouw te dekken, omdat de VGC-subsidies voor de exploitatie niet volstaan.

Collegelid voor Cultuur Pascal Smet (SP.A) stelt nu voor om het jeugdtheater, inclusief de exploitatie, over te dragen aan de Vlaamse Gemeenschap. Daarmee zou Bronks in het rijtje terechtkomen van andere huizen als AB, Beursschouwburg en Kaaitheater. Voor Bronks is het geen slechte zaak dat het bij een grotere (lees: kapitaalkrachtigere) overheid terechtkomt, zo luidt de redenering.

Tegelijk verlicht het de schouders van de VGC. Die heeft vandaag de handen vol met het onderhoud en renovatie van de 22 gemeenschapscentra.

Voor de werking van Bronks zou de transfer geen verschil maken. Vraag is of de Vlaamse Gemeenschap er in deze tijden van besparing graag een nieuwe last ziet bijkomen. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD), zelf ooit bestuurslid van Bronks, zegt alvast open te staan voor een gesprek.

Smet: 'Net méér investeren in jeugdcultuur'
Collegelid Pascal Smet zegt in een reactie helemaal niet af te willen van Bronks. "De VGC wil dat Bronks af raakt van het exploitatietekort dat Bronks de afgelopen 5 jaar met zich meedroeg door onderfinanciering door de VGC," zegt woordvoerder Gorik Van Holen.
Pascal Smet zegt hiervoor in 2015 nog 30.000 € extra vrij te maken. Vanaf 2016 wordt dat jaarlijks 50.000 €. "Tegelijkertijd heeft de VGC aan minister Gatz gevraagd om het gebouw en de bijhorende exploitatiekost zoals een aantal andere cultuurhuizen in Brussel, in eigendom te nemen," aldus nog de woordvoerder.

"De bedoeling is uiteindelijk méér in jeugdcultuur te investeren in Brussel, niet minder. Deze engagementen hebben niks te maken hebben met de noden van de gemeenschapscentra. De gemeenschapscentra en de cultuurhuizen zijn partners, geen concurrenten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni