Opening Muntpunt computers
© Saskia Vanderstichele

VGC op ramkoers met Muntpunt

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
09/04/2014

Het conflict tussen Muntpunt en VGC-Collegelid Bruno De Lille (Groen) naar aanleiding van uitgelekte brief van Muntpunt lijkt nog niet opgelost. Dat bleek uit de VGC-commissievergadering van afgelopen vrijdag. De Lille haalde uit naar Muntpunt en gooide daarmee olie op het vuur.

VGC-raadslid Jef Van Damme (SP.A) had een extra VGC-commissie gevraagd na een brief van de voorzitter en directeur van Muntpunt waarover Brussel Deze Week berichtte.

In die brief deed Muntpunt haar beklag over het niet nakomen van het financieel engagement van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Zo betaalt de VGC maar de helft van de beloofde informatica-investeringen en zijn er nog een kleine honderdduizend euro achterstallige subsidies voor de exploitatie.

De belevingsbibliotheek zit hierdoor financieel in de rats. Volgens Jef Van Damme is er sprake van contractbreuk en is de VGC ‘juridisch aansprakelijk’ voor de financiële malaise bij Muntpunt.

Collegelid De Lille gaf in de VGC-commissie toe dat de VGC nog 95.000 euro moet voor de exploitatie. “In de herfst van 2013 waren de cijfers van Muntpunt niet helder. Maar we zullen het bedrag bijpassen.” De Lille kondigt een begrotingswijziging aan in september.

Over de investeringen in de informatica was De Lille minder duidelijk. “Mijn ICT-diensten onderzoeken of die investering wel nodig is. Alleen als de uitgave verantwoord is, zullen we betalen,” zei De Lille.

Dat is in tegenspraak met eerdere afspraken, reageert Muntpunt. “Het ICT-plan is gemaakt door een consultancybedrijf in opdracht van de VGC en de Vlaamse overheid. Beide overheden engageerden zich tot de uitvoering van het zogenoemde ‘mager plan’ en stelden 1,4 miljoen euro ter beschikking. Dit plan werd uitgevoerd, alleen droeg de VGC slechts 300.000 euro bij in plaats van de afgesproken 600.000 euro,” stelt directrice Ann Van Driessche.

De Lille kwam in de VGC-commissie even in nauwe schoentjes toen het ging over het overleg tussen VGC en Muntpunt. De belevingsbib stuurde op 10 maart een brief naar De Lille. Volgens De Lille volgde vrij snel een overleg tussen Muntpunt en de VGC-administratie. “Daarna is een datum gevonden voor een nieuw overleg, namelijk op 8 mei. Dat was de enige datum die voor iedereen paste,” zei De Lille.

Jef Van Damme wou weten of die datum is vastgelegd na het verschijnen van het artikel in BDW, of ervoor. Uiteindelijk moest De Lille antwoorden dat hij dat niet precies wist.

Te weinig bibliotheek
Uit onze informatie blijkt dat de vergadering pas is vastgelegd nadat de brief in BDW kwam. Waaruit mag blijken dat het VGC-college er weinig voor voelde om snel met Muntpunt rond tafel te gaan zitten.

Hoe dan ook vinden zowel raadslid Bianca Debaets (CD&V) als Jef Van Damme 8 mei rijkelijk laat. Dat is op enkele weken voor de verkiezingen.

Verder blijkt dat de uitspraken van De Lille de gemoederen binnen Muntpunt hoog doen oplaaien. Vooral de uithaal van De Lille dat Muntpunt te veel cultuurcentrum is, en te weinig bibliotheek, heeft kwaad bloed gezet. Ook het verwijt dat Muntpunt te weinig doet om leden te werven schoot in het verkeerde keelgat.

Uit een conventie tussen Vlaamse Gemeenschap en VGC die BDW kon inkijken, blijkt dat de VGC begin 2014 bevestigde voor de helft van de exploitatie te zullen instaan. Ook over de missie van Muntpunt bestond toen niet de minste twijfel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Politiek, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni