De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) investeert in 2016 in de capaciteitsuitbreiding in het onderwijs, de speelpleinwerking en de voorschoolse opvang. Zo blijkt uit de begroting, die vrijdag door de Raad van de VGC werd goedgekeurd. Het aandeel van het Brussels gewest en de federale overheid binnen de VGC-begroting stijgt.

Volgend jaar wordt in het onderwijs zowat 20 miljoen euro geïnvesteerd in infrastructuur. Het grootste deel daarvan is bestemd voor de capaciteitsuitbreiding. Daarnaast is er ook een bijkomende inspanning voor de speelpleinwerking. De beschikbare capaciteit stijgt daardoor tot bijna 12.000 plaatsen. De voorschoolse sector en de welzijns- en gezondheidssector kunnen rekenen op meer dan 13 miljoen euro aan investeringen. Voor de gemeenschapscentra zijn voor een kleine 14 miljoen euro aan investeringen voorzien.

Begroting in evenwicht
Terwijl de VGC permanent geconfronteerd wordt met heel wat maatschappelijke en grootstedelijke uitdagingen, is de groei van de ontvangsten beperkt, aldus nog Vanhengel. Wat dat betreft, is de tendens al enkele jaren duidelijk: het procentuele aandeel van de Vlaamse Gemeenschap daalt, terwijl het aandeel van het Brussels gewest en de federale overheid stijgt.

Het college van de VGC heeft voor het vijftiende jaar op rij een begroting in evenwicht afgeleverd, merkte collegevoorzitter Guy Vanhengel (Open VLD) op.

'Niet Vlaams genoeg'
De begroting werd zoals gebruikelijk meerderheid tegen oppositie goedgekeurd. Bij de oppositie waren er dan ook punten van kritiek.

Het beleid van de VGC is voor N-VA onvoldoende Vlaams. Het aanbod van Nederlandse cultuur is te beperkt voor de Brusselse Vlamingen die niet in het centrum wonen, moeilijker te been zijn of het openbaar vervoer 's avonds niet willen gebruiken. De Brusselaars mogen ook niet weten dat de Vlaamse Gemeenschap hier aanwezig is en hier ook veel investeert. Nochtans hebben de Brusselse Vlamingen er alle belang bij dat de band met Vlaanderen sterk blijft. "Wie zich gedraagt als loopjongen van de Franstalige partijen zal ook zo worden behandeld", waarschuwde fractievoorzitter Johan Van den Driessche.

'College weegt te licht'
Ook Groen ziet een begroting die ambitie mist. "We missen essentiële keuzes. Capaciteitstekorten in het onderwijs en in de welzijnssector worden niet grondig genoeg aangepakt”, zegt Annemie Maes, fractieleider VGC voor Groen.

De partij ziet ook een tekort aan transparantie in het geld dat naar cultuur en sport gaat. Groen wijst er ook op dat het investeringsbudget voor onderwijs en welzijn onvoldoende is. “Twee van de drie coalitiepartijen zitten ook in de Vlaamse regering. Nota bene op de posten Brussel en Welzijn. Ofwel laten hun collega’s op het Vlaamse niveau Brussel los, ofwel weegt het VGC-college te licht om een vuist te maken”, besluit Maes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni