Verweerde gevels Sint-Katelijne onder handen

Steven Vandenbergh
13/10/2010
Beliris frist de westgevel en het voorportaal van de Sint-Katelijnekerk tegen komende zomer op.

Parochieadministrator Salomon Dieudonné Odeka Yuguma zal er niet naast kunnen kijken. De Congolees, die sinds juni 2005 door de Kerk aangewezen is als tijdelijk plaatsvervanger van de pastoor in de Sint-Katelijnekerk, kent de mankementen van de kerk in het centrum van de stad als geen ander. Hij is dan ook blij dat Beliris, het samenwerkingsverband tussen de federale overheid en het Brussels Gewest, zopas met de restauratie is begonnen van de westgevel (de kant van het Sint-Katelijneplein), het voorportaal en de aansluitende traveeën van de noord- en zuidgevel. Beliris hoopt, afhankelijk van de weersomstandigheden, "binnen de negen maanden" klaar te zijn.

Een van de problemen is dat de Gobertange­steen waaruit de kerk opgetrokken is, sterk aangetast is. Niet alleen komt de gevel daardoor niet meer tot zijn recht, ook de stabiliteit van de gevelelementen komt in het gedrang, wat het gevaar van vallende stenen met zich meebrengt. De verwering is versneld door verschillende oorzaken, zoals de aanwezigheid van vegetatie en vooral hun wortels, waterinfiltratie en het vries-dooiproces waardoor ingedrongen water bij het vriezen uitzet en de steen doet barsten, laat Beliris in een persbericht weten. "Daarom wordt de gevel eerst gereinigd, de vegetatie verwijderd en dan volgt een curatieve en preventieve antimos­behandeling."

Het is de bedoeling om de oorspronkelijke elementen zoveel mogelijk te behouden. Die restauratiefilosofie werd samen met de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen bepaald.

Niet alleen de stenen van de gevel worden onder handen genomen. Beliris frist ook het plafond (de bakstenen tongewelven) van de galerijen op de verdieping, het decoratieve buitenschilderwerk boven de hoofdingang, metalen elementen (smeedijzeren hekken, leuning,...), glas-in-loodramen, buitendeuren en trappartijen op. Daarnaast worden de spuwers op de torentjes gerestaureerd. Ten slotte pakt Beliris ook het onderhoud van de urinoirs in blauwe steen aan de noordgevel aan.

Het is niet de eerste renovatie aan de Sint-Katelijnekerk, die door de Brusselse architect Joseph Poelaert tussen 1854 en 1874 gebouwd werd. Onder meer in 1997 knapte de Stad Brussel de koperen dakafwerking van het hoofddak en de zijdaken en de torens in de westgevel op. Dezelfde bouwheer bestudeert op dit ogenblik de restauratie van de noordgevel (kant vismarkt), oostgevel en zuidgevel (kant Zwarte Toren).

Beliris investeert 1,45 miljoen euro in het huidige project, de Stad Brussel legt daar nog eens 187.000 euro bovenop.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni