Maximiliaanpark asielzoekers
© Ivan Put

Verwarmde tenten voor asielzoekers op Thurn en Taxis

© Belga
23/11/2015

Voor het eerst zijn dit weekend ook 85 asielzoekers blijven slapen in verwarmde tenten van Artsen Zonder Grenzen aan de terreinen van Tour en Taxis in Brussel. AZG beklemtoont dat de extra capaciteit in de vooropvang er maximum voor één week staat.

Artsen Zonder Grenzen stelde de tenten zaterdagavond ter beschikking op de terreinen van Tour en Taxis, waar de hulporganisatie over een trainingscentrum beschikt. In de nacht van zaterdag op zondag bleven er 75 mensen overnachten, tussen zondag en maandag ging het om 85 personen. "We stelden vast dat het creëren van extra plaatsen niet snel genoeg loopt en dat de temperaturen afgelopen weekend drastisch zouden zakken", vertelt projectleider Tomas Thiels van AZG.

Volgende week begint een nieuwe training op de locatie, dus tegen dan moeten de asielzoekers alweer weg. Bij het begin van de vluchtelingentoestroom ondersteunde Artsen zonder Grenzen het burgerplatform al in het Maximiliaanpark, met tenten, elektriciteit en infrastructuur. "Het burgerplatform is momenteel met andere hulporganisaties op zoek naar een gebouw met extra plaatsen in de vooropvang. Ook bij het opzetten van een dergelijke structuur zouden wij een ondersteunende rol spelen."

Afgelopen nacht draaide de vooropvang weer op volle toeren. Het WTC III-gebouw zat net als de vorige weken afgeladen vol met 1.000 asielzoekers. Zowel Vluchtelingenwerk, het Franstalige Rode Kruis en het burgerplatform huisvesten telkens nog eens een honderdtal asielzoekers bij gastgezinnen. Samusocial stelt drie kamers ter beschikking van een twintigtal kwetsbare asielzoekers, in de Sint-Rochuskerk in de Noordwijk kunnen honderd asielzoekers terecht, en met de opvang in jeugdherberg Jacques Brel bij Madou, parochiezaal Saint-Suzanne in Schaarbeek en de bijkomende plaatsen van AZG komt het totaal aantal opvangplaatsen rond de 1.500.

In totaal wachten ongeveer 2.000 asielzoekers de datum op hun oproepingsbrief af voor een registratie bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). De sluiting van de wachtzaal van DVZ op maandag doet dat aantal enkel toenemen. Het kabinet van staatssecretaris Francken (N-VA) schakelde eerder al het Rode Kruis in voor de 1.000 plaatsen in het WTC III-gebouw en liet maandagmorgen weten die capaciteit met nog eens 120 bedden te willen uitbreiden. Daarvoor is het nog wachten op groen licht over de brandveiligheid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni