Rudi Vervoort 03
© Bart Dewaele

Vervoort excuseert zich voor vergelijking met nazi's

© brusselnieuws.be
28/01/2015

Minister-president Rudi Vervoort (PS) zit verveeld met de polemiek die ontstond nadat hij het afnemen van de nationaliteit van Syriëstrijders vergeleek met nazipraktijken. Hij benadrukt dat "hij niet de bedoeling had om de federale regering te vergelijken met het naziregime."

Vervoort deed zijn uitspraken in De Tijd. "Een van de eerste maatregelen van de nazi’s was de Joden hun Duitse nationaliteit afnemen", zei hij. "De context is natuurlijk anders, maar men grijpt snel naar oude recepten."

Heel wat politici reageerden afwijzend op de uitspraken. Premier Michel (MR) noemde ze "idioot en afschuwelijk".

In een reactie zegt Vervoort nu dat hij niemand wilde schofferen. "Ik wilde gewoon bepaalde feiten uit de geschiedenis in herinnering brengen om een vraagstuk aan te kaarten en het debat te openen. Het was echter geenszins mijn bedoeling wie dan ook te kwetsen of te beledigen. Als dit toch het geval is, dan spijt mij dat", zo klinkt het in een persbericht.

"Bepaalde voorstellen, zoals de intrekking van de nationaliteit, doen echter een reële en gerechtvaardigde bezorgdheid rijzen in verband met de mensenrechten en fundamentele vrijheden."

Bekijk hieronder ook de reportages van tvbrussel:

Vervoort zegt verder dat hij niet de bedoeling had om de federale regering te vergelijken met het naziregime, en dat hij de regering "uiteraard steunt in haar strijd tegen het terrorisme."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni