Vervoort: 'Afnemen van nationaliteit is wat nazi's deden'

© brusselnieuws.be
28/01/2015

De verschillende regeringen van ons land zitten vandaag voor het eerst samen over de aanpak van Syriëstrijders en de radicalisering. De Brusselse minister-president Vervoort is kritisch over de federale aanpak. Het afnemen van de Belgische nationaliteit herinnert hem bijvoorbeeld aan nazipraktijken.

"Het afnemen van de Belgische nationaliteit is een wapen dat meerdere extremistische regimes hebben gebruikt”, zegt de minister-president in een interview met De Tijd.

“We herdenken nu de bevrijding van Auschwitz 70 jaar geleden. Een van de eerste maatregelen van de nazi’s was de Joden hun Duitse nationaliteit afnemen. De context is natuurlijk anders, maar men grijpt snel naar oude recepten. Het Vichy-regime in Frankrijk heeft hetzelfde gedaan. Het idee om de nationaliteit af te nemen, heeft dus een geschiedenis."

Vervoort ziet ook juridische angels. "Het internationaal recht verbiedt om iemand staatloos te maken." Daarnaast vindt Vervoort het ook vreemd om migranten van de derde generatie, die officieel vaak wel nog Marokkaans zijn, de Belgische nationaliteit af te nemen, terwijl de band met Marokko dikwijls erg verwaterd is.

De minister-president merkt op het federaal niveau veel aankondigingspolitiek en tijdelijke maatregelen, zegt hij. “Als de militairen vertrekken, komen de problemen gewoon opnieuw bovendrijven. Nog iets: de gemeenten krijgen lijsten van radicaliserende jongeren en van teruggekeerde Syriëstrijders, maar ze weten nog te weinig wat te doen met die info. We moeten veel meer informatie delen.”

De regeringsleider merkt ook op dat de N-VA vandaag alle veiligheidsposten bezet. “We moeten erover waken dat haar agenda ons niet te ver leidt.”

Bekijk hieronder ook de reportages van tvbrussel:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni