Vernieuwing bij PS Jette: 'Tijdperk Hermanus is afgelopen'

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
15/11/2012
PS-lijsttrekster Mireille Hermanus-Francq neemt haar zetel in de gemeenteraad niet op. Haar echtgenoot, huidig schepen-zonder-bevoegdheden Merry Hermanus, stond al niet meer op de lijst en is nu ook nog eens veroordeeld voor het pesten van de gemeente­secretaris. "Het tijdperk Hermanus is afgesloten," zegt de Jetse PS-voorzitter Cyril Segers.

Voor de verkiezingen had Mireille Hermanus nog grootse plannen: de lijst van burgemeester Hervé Doyen (LBJ) verslaan en zelf burgemeester worden. Dat is niet gelukt. Zelf behaalde ze 1.671 stemmen, een dikke duizend minder dan Doyen, en haar PS-SP.A-lijst moest, met tien zetels, onderdoen voor LBJ (twaalf zetels).

Nu trekt Mireille Hermanus, bijna 61, zich terug uit de politiek. Ze wil samen met Merry een 'serener' leven tegemoet, schrijft ze in haar brief aan de fractie. Segers: "Ze blijven nog wel PS-militant, maar willen geen mandaten meer. Eind dit jaar komt er een feest ter ere van hun vertrek." In maart gaat mevrouw Hermanus ook met pensioen als directeur van de Gomb.

Normaal gesproken zou Mireille Francq opgevolgd worden door Clara Quaresmini, echtgenote van Cyril Segers. Maar omdat Quaresmini nog tot 1 maart voorzitster is van het OCMW, moet ze haar zetel afstaan aan Halima Amrani. Quaresmini gaat weer fulltime voor de Gomb werken en vertrekt uit de actieve politiek. Net als haar man. "In de lente zijn er nieuwe voorzittersverkiezingen. Ik ben bijna 61 en sta na drie termijnen mijn plaats af," zegt Segers. "Het is aan de jongeren om de strategie voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 voor te bereiden. Er komt dus een nieuwe PS-ploeg in Jette."

Correctioneel
Veel rust wacht het echtpaar Hermanus overigens niet. Merry en Mireille Hermanus moeten binnenkort allebei voor de correctionele rechtbank verschijnen op verdenking van fraude bij de verbouwing van het militair hospitaal in Elsene.

Afgelopen week werd Merry Hermanus ook door de correctionele rechtbank veroordeeld voor het pesten van de gemeentesecretaris, Paul-Marie Empain. Hermanus moet een boete van 1.650 euro en een schadevergoeding van 10.000 euro betalen voor de onophoudelijke stroom van kritiek. Empain zegt dat er met deze uitspraak een einde komt aan een 'twaalf jaar durende nachtmerrie'. "En misschien geldt het als jurisprudentie voor alle ambtenaren die door een gekozene gepest worden." Hermanus heeft nog niet beslist of hij in beroep gaat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni