Vermiste dementerenden voortaan makkelijker opgespoord

© brusselnieuws.be
04/12/2014

Dertig tehuizen in Brussel en Elsene hebben zich geëngageerd om voortaan fiches bij te houden met alle nuttige informatie over demente patiënten, en die waar nodig zo snel mogelijk door te spelen aan de politie. Zo willen politie, parket en zorginstellingen samen het aantal vermiste bejaarden terugdringen.

De politiezone Brussel Hoofdstad Elsene wordt de eerste in het hoofdstedelijk Gewest om actief mee te werken aan de opsporing van vermiste demente personen.

Dertig Brusselse tehuizen engageren zich om binnen de twintig minuten na de vaststelling van een verdwijning de politie te contacteren. De instellingen houden van de patiënten voortaan ook een fiche bij met alle nuttige informatie om de persoon terug te vinden.

Zo zal de fiche een recente foto van de patiënt en een beschrijving bevatten. Daarnaast zal er ook nuttige informatie opstaan zoals het vroegere adres van de patiënt, waar hij vroeger werkte of waar zijn partner begraven ligt.

Die fiche wordt bij een verdwijning meteen doorgefaxt naar de politie, die dan onmiddellijk over de noodzakelijke gegevens beschikt. Daarmee hopen de instanties cruciale tijdswinsten te boeken.

15 procent komt om
Vorig jaar raakten in België 150 demente personen vermist, in Brussel gaat het om zo'n 30 personen. Meestal verdwenen ze uit homes en ziekenhuizen. In 15 procent van de gevallen eindigde de zoektocht met een overlijden, vaak in gruwelijke omstandigheden.

In 2006 nam een Antwerpse hoofdinspecteur als eerste het initiatief voor een 'dementieprotocol'. Ondertussen heeft de werkwijze zich al uitgebreid naar bijna 100 van de 193 Belgische politiezones. In Brussel bereiden ook andere politiezones zich voor om in te stappen in het project.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni