Verkeer muurvast door protestactie Europese wijk

© FM Brussel
19/12/2014

De EU-top in Brussel is donderdagavond al vervroegd afgelopen. Maar de melkboeren die gepland hadden om naar Brussel te komen, zijn toch naar de hoofdstad afgezakt. Er zakten zo'n 2.000 manifestanten af naar de wijk, en het verkeer zat muurvast.

Het protest van de boeren en hun sympathisanten gaat gewoon door, want sinds zeven uur is er hinder in de Europese wijk. Een tweeduizendtal betogers zijn verzameld aan Schuman, het verkeer in de wijk zit muurvast. De cijfers komen van de politie. De organisatoren telden 3.000 deelnemers.

Er is geen verkeer mogelijk in de Schumanwijk, in de Kortenberglaan en de Stevinstraat. Ook aan Maalbeek zit het vast. De politie adviseert die buurt te mijden met de wagen.

Vanaf tien uur is er een mars aan de gang rond de gebouwen waar de top plaatsvond. Die manifestatie passeert rond de middag ook op de Belliardstraat.

Het initiatief gaat uit van de Alliantie D19-20, een vereniging van vakbonden, niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) en actiegroepen uit heel Europa. Eerder vandaag blokkeerden de boeren met hun tractoren de verdeelcentra van Lidl en Aldi in Gullegem, Sint Niklaas en Londerzeel al. Ze vinden dat die supermarkten hun veel te weinig betalen voor hun vlees, groenten en fruit.

Vorig jaar voerden ze ook al actie. Toen kwamen er drieduizend manifestanten uit heel Europa naar Brussel.

De alliantie verzet zich tegen de Europese besparingspolitiek en de liberalisering van de markten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni