Verboden taxidienst Uber komt met nieuwe stunt

© brusselnieuws.be
18/09/2014

Van donderdag 10 uur tot zondagochtend 6 uur kunnen Brusselaars gratis gebruik maken van de alternatieve taxidienst Uber. Zo wil het controversiële bedrijf naar eigen zeggen bijdragen tot de Week van de Vervoering. De aangekondigde controles op Uber liepen vertraging op.

"Wij willen de nadruk leggen op alternatieve verplaatsingsoplossingen", zegt manager Filip Nuytemans. Eerder leverde Uber al eens gratis ijsjes. Nochtans is de taxidienst tot nader order nog altijd verboden. Bevoegd minister Pascal Smet (SP.A) kondigde vorige week nog aan dat er snel nieuwe controles zouden volgen, maar die liepen enige vertraging op. "Er waren niet meteen gerechtsdeurwaarders beschikbaar", verklaart woordvoerder Gorik Van Holen aan brusselnieuws.be.

Sinds april zorgt de komst van Uber, dat via een applicatie chauffeurs en klanten bij elkaar brengt, voor controverse in Brussel en heel wat andere steden wereldwijd. Voor het Gewest en de rechtbank van koophandel is de praktijk illegaal.

Recent gaf Smet (SP.A) wel mee dat hij een aanpassing van de wet overweegt om Uber tegemoet te komen maar tegelijk verwacht hij dat alle taxidiensten zich aan dezelfde regels onderwerpen. Uber staat naar eigen zeggen "open voor dialoog".

Manager Nuytemans denkt ondertussen ook al na over diversificatie van de activiteiten zoals die ook bestaat in bijvoorbeeld New York. Daar heeft Uber ook applicaties voor pakjesbezorging en het vervoer van levensmiddelen. De vakbonden van de traditionele taxisector willen daar niet van weten en waarschuwen gebruikers omdat passagiers van Uber geen adequate verzekering zouden hebben. Het bedrijf stelt dat passagiers wel degelijk kunnen intekenen op een verzekering die hen dekt bij ongevallen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni