Velofabrik gaat fietsen maken in Brussel

LV
© brusselnieuws.be
25/07/2014

Fietsen maken voor en door Brusselaars. Dat is de ambitie van het gloednieuwe bedrijf Velofabrik. De initiatiefnemers willen op die manier hun steentje bijdragen tot een betere mobiliteit én meer werkgelegenheid voor laaggeschoolden.

Fietsen en Brussel, het blijft een moeilijk huwelijk, en daar wil Velofabrik iets aan doen. Door fietsen te produceren die zijn aangepast aan de Brusselse context. Dat meldt De Tijd. "We willen stadsfietsen maken met de kwaliteit van een trekkingfiets", zegt Jean-Philippe Gerkens aan brusselnieuws.be. "Brussel is immers een beetje Kazachstan."

De vele kasseien, hellingen, tramsporen en vooral auto's maken het niet alleen moeilijk voor fietsers maar ook voor fietsonderdelen. Die moeten extra robuust zijn. "In Vlaanderen en Nederland worden nog altijd goede fietsen gemaakt, maar die zijn niet altijd aangepast aan de Brusselse realiteit. Hier zijn meer versnellingen nodig en betere remmen. We hebben heel wat bewondering voor enkele Duitse merken. We willen dezelfde kwaliteit bieden maar dan lokaal geproduceerd."

Die kwaliteit heeft natuurlijk een prijs. Velofabrik broedt op een model met drie versies. De goedkoopste variant zal 650 euro kosten. "Dat is niet niets maar het is dan ook geen model van Decathlon dat na een jaar kapot is", aldus Gerkens. "Je moet het zien als een investering die je op termijn terugverdient omdat de fiets lang zal meegaan."

Sociale inslag
Door lokaal te produceren wil Velofabrik iets doen aan de werkloosheid. "Het zorgt voor jobs maar ook de zekerheid dat de persoon die uw fiets in elkaar heeft gezet hem ook kan herstellen. We hanteren een commerciële logica maar hebben ook een sociale inslag. Als we winst maken, zal die geïnvesteerd worden sociale ateliers of de promotie van de fiets in de stad."

Het idee om een eigen merk te beginnen haalde Velofabrik bij de fietspunten van Cyclo, waar Gerkens ook actief is. "In de ateliers zijn al heel wat huurfietsen samengesteld met onderdelen uit Duitsland. Het resultaat werd positief onthaald zowel door de makers als de gebruikers. Dus dachten we waarom niet zelf beginnen assembleren?"

Mikken op 10 procent marktaandeel
Ambitie heeft Velofabrik alvast te over. "We hopen volgend jaar al 50 fietsen te produceren en dat aantal daarna op te drijven naar 500 en 2.000. Op termijn mikken we op 10 procent van de Brusselse markt."

Om die ambitie waar te maken is Velofabrik nog op zoek naar een geschikte locatie voor een atelier met winkel, liefst in het centrum. Daarnaast zijn ook investeerders, groot en klein, nog welkom.

Interesse is er alvast. "Het gaat snel want we bestaan nog maar een week en we hebben al vijf bestellingen, terwijl we nog contracten moeten onderhandelen met leveranciers van onderdelen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni