© Carole Vincke

Veel minder deelnemers voor laatste Gordel

© brusselnieuws.be
02/09/2012
De 32ste Gordel heeft dit jaar 29.500 deelnemers gelokt, bijna 14.000 minder dan vorig jaar. Deze laatste editie werd beheerst door communautaire spanningen.

29.500 wandelaars en fietsers namen dit jaar deel aan de Gordel. Dat zijn er bijna 14.000 minder dan vorig jaar, toen slecht weer al roet in het eten gooide, en bijna 50.000 minder dan in 2010. De recordeditie van het evenement stamt alweer uit 1993, toen ruim 110.000 mensen deelnamen.

Carla Galle van organisator Bloso sprak niettemin van "een mooi resultaat gezien de omstandigheden". Ze verwees hierbij naar "het communautaire opbod en de partijpolitieke profileringsdrang van beide kanten" in de aanloop. In Sint-Genesius-Rode gaf burgemeester Myriam Rolin (CDH) immers geen toelating voor een start- en aankomstplaats. Linkebeek gaf pas vrijdag toestemming voor de doortocht van de Erfgoedwandeling. De commotie had volgens Galle een negatief effect op de mobilisatie. Zowel in trefpunt Alsemberg (dat Rode verving) als in Linkebeek startten veel minder mensen dan andere jaren.

De Gordel werd dit jaar voor het laatst op de klassieke manier georganiseerd, met negentien wandel- en fietsroutes en verschillende trefpunten. Volgend jaar komt Bloso met een nieuw sportief evenement in de Vlaamse Rand.

Protest
De laatste editie werd overschaduwd door communautaire spanningen na de beslissingen van burgemeesters Rolin van Rode en Damien Thiery (FDF) van Linkebeek.

N-VA-voorzitter Bart De Wever zei zondagochtend tijdens een protestactie in Rode dat de weigering van het gemeentebestuur "aangeeft dat de Franstaligen meer dan ooit denken dat de faciliteitengemeenten van hen zijn. De splitsing van B-H-V doet hen meer dan ooit geloven dat de aanhechting van deze gemeente bij Brussel mogelijk is." De Wever was in het gezelschap van een veertigtal andere fietsende N-VA-leden, onder wie de ministers Geert Bourgeois en Philippe Muyters. De Wever zat achterop een tandem die bestuurd werd door ondervoorzitter Ben Weyts.

Zowat vijftien leden van het Taal Aktie Komitee plaatsten alsnog een controlepost in Rode. Ze deelden klevertjes uit met de tekst "ik was in Rode en kom er terug" en ballonnen met de tekst "de Gordel blijft". Ook het Vlaams Belang voerde actie in de gemeente met een "alternatief Gordelontbijt". Een honderdtal Voorpostleden kwam er eveneens betogen.

Pesten
Enkele inwoners van Sint-Genesius-Rode reden zondag uit protest honderd keer een kilometer lange route rond het gemeentehuis. Ze bestempelden de beslissing van de burgemeester als "een absoluut dieptepunt in het Franstalig beleid".

Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy (CD&V), die in Sint-Genesius-Rode woont, zei zondag het verbod van het gemeentebestuur niet te begrijpen. "Dit is in de eerste plaats een familiale happening, die ook het Vlaams karakter van de Rand beklemtoont. Maar daar is niets mis mee, omdat die in Vlaanderen ligt", aldus Van Rompuy. Zijn echtgenote Geertrui Windels, die in Sint-Genesius-Rode de Vlaamse eenheidslijst trekt, vroeg het gemeentebestuur alle inwoners te respecteren, zowel Vlamingen als Franstaligen en buitenlanders.

Spijkers
Zoals gewoonlijk werden er ook enkele sabotageacties gesignaleerd. Al om 8 uur werden er spijkers gemeld in de zone Asse op de 100 kilometer fietsroute tussen Dilbeek en Wemmel. De problemen bleven heel de dag aanhouden en heel wat fietsers reden lek. Ook in de Zoniënwoudlaan in Rode en Alsemberg werden er spijkers gestrooid. In Sint-Genesius-Rode werd ook bewegwijzering weggehaald.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni