Veel meer Brusselaars slapen op straat

© brusselnieuws.be
06/05/2011
De tweede daklozentelling in het Brussels gewest levert enkele opmerkelijke cijfers op. Zo sliepen 22 procent meer mensen op straat dan twee jaar eerder, vooral in de grote treinstations. Het aantal thuislozen steeg tot bijna 2.000.

Ook in de centra en onthaalhuizen voor dringende opvang werden een vijfde meer dak- en thuislozen geteld. Het aantal mensen in kraakpanden steeg met liefst 66 procent.

In totaal werden 13 procent meer dak- en thuislozen geteld. Belangrijke nuance: de cijfers vergelijken twee momentopnames: 8 november 2010 met 19 november 2008.

Vooral treinstations en de Vijfhoek
Tweeëntwintig procent van de dak- of thuislozen kent geen enkele vorm van tegemoetkoming. Ze slapen op straat (329, 17pct.) of in een kraakpand (100, 5 pct). (Zie onderaan voor een precieze verdeling).

De geografische verspreiding van de thuislozen blijft nagenoeg ongewijzigd. Meer dan de helft van de mensen die op straat sliepen, deden dat in een van de drie grote treinstations. Dertig procent sliep elders in de Vijfhoek op straat, 16 procent buiten de Vijfhoek.

Thuisloos worden blijkt lang niet alleen een zaak van volwassen en oudere mannen. Zo zochten 42 jongeren onder de 18 hun toevlucht in een tehuis voor dringende opvang.

De cijfers zijn vrijdagmiddag bekendgemaakt door het Steunpunt Thuislozenzorg Brussel La Strada en ministers Brigitte Grouwels (CD&V) en Evelyne Huytebroeck (Ecolo), beiden bevoegd voor Bijstand aan Personen binnen de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie.

De makers van de studie beseffen dat er ongetwijfeld veel daklozen niet in de telling zijn opgenomen. Sommige thuislozen slapen eerst bij kennissen of familie vooraleer ze op straat belanden," vertelt Laurent Van Hoorebeke van het steunpunt La Strada. "Anderen verblijven in niet-gekende kraakpanden".

Asielzoekers
Amper twee weken na de telling trad het Winterplan in werking. Brigitte Grouwels zei bij de voorstelling dat dat plan momenteel geëvalueerd wordt. Ze wil nog voor de zomervakantie het Winterplan voor volgende winter uitwerken. Minister Huytebroeck vindt dat de 19 Brusselse OCMW's moeten samenwerken.

Van Hoorebeke vroeg om het aanbod aan begeleid wonen op korte termijn sterk uit te breiden. Hij wees er ook op dat de opvang van asielzoekers en de daklozenproblematiek nauw met elkaar verbonden zijn.

Thuis- en daklozen in cijfers:

Van de 1.944 getelde thuislozen op 8 november 2010 sliepen er

° 329 in de straat
° 282 in onthaaltehuizen voor dringende opvang
° 312 in onthaaltehuizen voor mannen
° 298 in onthaaltehuizen voor vrouwen en kinderen
° 125 in gemengde tehuizen en 34 in onthaaltehuizen voor vrouwen.
° 189 in niet erkende tehuizen
° 275 in bezette gebouwen na onderhandeling
° 100 in kraakpanden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni