Veel gebel tussen Brussel, Rand en Waals-Brabant

© brusselnieuws.be
01/10/2010
Brussel vormt samen met de Rand en Waals-Brabant één zogenaamd telefoonbassin van 66 gemeenten. Dat constateerden drie vorsers van de Université Catholique de Louvain (UCL). Zij brachten het Belgisch GSM-verkeer in kaart en trokken uit de resultaten enkele opmerkelijke conclusies. De studie verschijnt maandag in Brussels Studies. [5 reacties]

De onderzoekers van de UCL gingen aan de slag met de gegevens van meer dan 200 miljoen telefoongesprekken tussen meer dan 2 miljoen gebruikers van mobiele telefoons. Het gaat om de gegevens van één GSM-operator. Het sms-verkeer alsook eenmalige en buitenlandse gesprekken werden buiten beschouwing gelaten.

Een beproefde analysemethode voor netwerken werd op de gegevens losgelaten. Dat resulteerde in twee opvallende kaarten. Gekeken naar hoe vaak mensen uit een bepaalde gemeente elkaar bellen, kwamen de onderzoekers tot zeventien zogenaamde telefoonbassins.

Blijkt bij voorbeeld dat mensen uit Brussel vooral bellen met mensen uit de Rand en Waals-Brabant; en omgekeerd. Het Brussels bassin omvat maar liefst 66 gemeenten. Reden genoeg voor Le Soir met de titel 'Les flux gsm élargissent Bruxelles' uit te pakken.

Opvallend is overigens dat het groot Brussels telefoonbassin qua vorm en omvang erg lijkt op de Brussels Metropolitan Region. Dat is het sociaal-economisch groot-Brussel volgens verschillende werkgeversorganisaties. (Lees verder)

Andere vaststelling is dat buiten de oude provincie Brabant nauwelijk communicatie over de taalgrens blijkt te zijn. Dat uit zich nog sterker als naar de gemiddelde duur van de gesprekken wordt gekeken. Dan valt België uiteen in een Franstalig deel, - met Wallonië, Brussel en de meeste faciliteitengemeenten - en de rest van de Vlaanderen. Slechts 2 procent van de gesprekken gaat van de ene groep naar de andere. (lees verder)

De onderzoekers komen aan het einde van hun paper wel tot een opmerkelijke conclusie. Zij beweren dat de aangegeven grenzen een licht werpen op de levensruimte en de sociale praktijken van de bevolking. Volgens de vorsers "kan hiermee rekening gehouden worden in het kader van de administratieve en geopolitiek organisatie van België."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni