Vanhengel: 'Minder registratierechten in ruil voor afschaffing woonbonus'

© brusselnieuws.be
05/09/2015

Minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD) doet enkele voorstellen die aansluiten bij de fiscale hervorming die het Gewest deze legislatuur wil doorvoeren.

We wisten al dat de forfaitaire gewestbelasting, de 89 euro die elk Brussels gezin jaarlijks betaalt, moet verdwijnen in 2017. Datzelfde jaar zou ook de zogenaamde agglomeratietaks op de personenbelasting verdwijnen. Om de verminderde inkomsten te compenseren zou de onroerende voorheffing stijgen. Die drie elementen waren al opgenomen in het regeerakkoord.

Ondertussen heeft de Brusselse regering al verschillende fiscale experts geraadpleegd. Bevoegd minister Vanhengel doet in Le Soir nog enkele bijkomende voorstellen. De Open VLD'er wil de personenbelasting bijkomend verlagen met 1 procent (bovenop de 1 procent agglomeratietaks die verdwijnt). Daarentegen zouden dienstencheques hun fiscale aftrekbaarheid verliezen. De redenering is dat de verlaging van de personenbelasting iedereen ten goede komt, niet enkel de mensen die dienstencheques gebruiken.

Daarnaast stelt Vanhengel voor om de belasting op eigendom verder te hervormen. De woonbonus, een korting op het hypothecair krediet, zou verdwijnen, maar in de plaats zouden de 12,5 procent registratierechten die betaald moeten worden bij aankoop van een woning flink naar beneden gaan. Waar vandaag enkel de eerste 60.000 euro van de aankoopprijs zijn vrijgesteld van de bijdrage, zou dat in de toekomst 175.000 zijn. Voor de koper een besparing van bijna 22.000 euro.

"We willen een meer eerlijke, meer eenvoudige, en meer voordelige fiscaliteit voor de Brusselaars", aldus Vanhengel, die vooral hoopt om de middenklasse in de stad te houden en zo de fiscale inkomsten te verhogen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni