Nationaal Stadion 1

Vanhengel: 'Gewest komt niet tussen in huur Eurostadion'

© brusselnieuws.be
19/06/2015

De Stad Brussel gaat jaarlijks 4 miljoen euro pompen in de uitbating van het nieuwe Eurostadion, maar of de Stad ook tussenkomt in de huurovereenkomst met RSC Anderlecht blijft onduidelijk. Het Gewest past in ieder geval niet bij. Dat heeft Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD) vrijdag gezegd in het Brussels parlement.

“De Stad trekt 4 miljoen per jaar uit voor de uitbating van het stadion”, aldus Vanhengel. “Maar die informatie is al lang bekend. Die stond al in de lastenboeken die de kandidaat-bouwers kregen zodat zijn er in hun business case rekening mee konden houden.”

Over eventuele tussenkomsten van de Stad Brussel in de huur van het stadion door Sporting Anderlecht, kon Vanhengel evenwel niets zeggen. Hij bevestigde alleen dat er een akkoord is tussen de Stad, bouwheer Ghelamco en voetbalclub Anderlecht. Het akkoord wordt zaterdag toegelicht op een persconferentie.

Volgens Het Laatste Nieuws zou de overheid bijspringen in het verschil tussen wat Anderlecht wil geven en wat Ghelamco wil krijgen als huurprijs.

Het Gewest zelf zal volgens Vanhengel zeker niet tussenkomen in de huurovereenkomst en zal ook geen garanties bieden, zoals Het Laatste Nieuws suggereerde. Dat antwoordde de minister op vragen van Johan Van den Driesche (N-VA) en Arnaud Verstraete (Groen).

Vanhengel benadrukte verder nog dat het stadion gebouwd wordt met privégeld, maar dat het Gewest wel een aantal kosten in verband met infrastructuur op zich zou nemen. Met onder meer een verlenging van de metro op het programma beloven die kosten wel aanzienlijk te worden.

Zaterdag geeft de Stad Brussel op een persconferentie meer uitleg over de overeenkomst met RSCA. Mogelijk komt er dan meer duidelijkheid.

Onze collega's van tvbrussel vroegen daarover al opheldering aan burgemeester Yvan Mayeur (PS). Zijn reactie ziet u hieronder.

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Politiek, Sport, Eurostadion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni