Vanhengel bevestigt: ‘Geen extra Gewestgeld naar Eurostadion’

© brusselnieuws.be
02/10/2015

De bocht van RSC Anderlecht in verband met het Eurostadion verandert niets aan de houding van het Gewest. Dat zal geen extra geld in het Eurostadion stoppen om een oplossing te forceren. Dat zei Begrotingsminister Guy Vanhengel (Open VLD) in het Brussels parlement.

Vorige week is gebleken dat de raad van bestuur van voetbalclub Anderlecht het project van Ghelamco niet meer ziet zitten. In welke mate die houding definitief is, blijft voorlopig onduidelijk. Volgens Vanhengel was het "laconieke communiqué" van Anderlecht "een donderslag bij heldere hemel". Vanhengel alludeerde op mogelijke onenigheid binnen het clubbestuur.

Door de patstelling vreesden sommigen dat Stad en Gewest dan wel met overheidsgeld over de brug zouden komen. Maar dat zal volgens Vanhengel niet het geval zijn. "Het is uitgesloten om een bijkomende bijdrage te vragen van de betrokken overheden", klonk het.

Eerder bleek al dat de Brusselse overheden wel betalen voor infrastructuurwerken rond het stadion en de parking eronder. Die zou tijdens de week ook als pendelparking dienen. Daarnaast zal de Stad jaarlijks 4 miljoen euro betalen voor de uitbating.

Memorial
De minister stelde ook duidelijk dat het Koning Boudewijnstadion moet blijven zolang er geen oplossing is voor de Memorial.

De piste van een renovatie voor het huidige stadion als voetbal- en atletiektempel noemt Vanhengel onrealistisch. Geen enkele privépromotor zou in zo’n constructie stappen, omdat er dan geen voetbalclub zou willen in spelen, verduidelijkte Vanhengel. Voetbalstadions met atletiekpistes leveren immers geen echt voetbalgevoel op door de grotere afstand tussen het speelveld en de toeschouwers.

Geen plan B
De minister stelde ook nog dat er geen alternatief plan is, mocht het Eurostadion er toch niet komen. In dat geval heeft België binnenkort geen enkel stadion waar de nationale ploeg kan spelen. "Er is ook geen plan B voor de Rode Duivels die nog tot 2017 in het stadion kunnen spelen en ook niet voor Euro 2020", klonk het nog.

Vanhengel antwoordde op vragen van Benoît Cerexhe (CDH), Arnaud Verstraete (Groen), Johan Van den Driessche (N-VA) en Brigitte Grouwels (CD&V).

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Sport, Eurostadion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni