Van weduwes in Watermaal-Bosvoorde tot rijkelui in Ganshoren

Christophe Degreef, Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
15/07/2015

Het BISA, het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse, heeft een reeks nieuwe gegevens klaar over de negentien Brusselse gemeenten. Sint-Joost blijkt de grootste slokop qua energie en in Watermaal-Bosvoorde wemelt het van de weduwes.

SINT-JOOST SLOKOP VAN ENERGIE

Het totale elektriciteitsverbruik hangt af van de grootte van de gemeente, de industrie en vooral de kantoren. Toch is enige nuance op zijn plaats. Koekelberg en Sint-Joost-ten-Node zijn de twee kleinste gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Sint-Joost is 1,1 vierkante kilometer groot, Koekelberg 1,2 vierkante kilometer. Koekelberg telt 21.317 inwoners, Sint-Joost 27.447 inwoners. Sint-Joost heeft de reputatie de armste gemeente van België te zijn, maar dat geldt alleen voor de inwoners, want in de gemeentekas komt wel geld binnen van hotel- en kantorentaksen bijvoorbeeld. Sint-Joost blijkt ook een grote energieslokop te zijn, vier keer zoveel als Koekelberg. En alhoewel het private elektriciteitsverbruik ook in Sint-Joost beduidend hoger ligt dan in Koekelberg, zijn het toch de kantoren die met de grootste massa aan de haal gaan. De kantorendichtheid in Sint-Joost is volgens het BISA tien keer zo hoog als het gewestelijke gemiddelde.

Kaart Brussels Gewest elektriciteitsverbruik juist bron BISA web

DE ENE VROUW IS DE ANDERE NIET

Sint-Lambrechts-Woluwe, Watermaal-Bosvoorde, Elsene en Etterbeek zijn vier totaal verschillende gemeenten. Ze hebben met elkaar gemeen dat er een vrouwenoverschot is. Maar de ene vrouw is de andere niet, zo leert ons het BISA: “Watermaal-Bosvoorde is de oudste gemeente van het Brussels Hoofdstelijk Gewest met veel alleenstaande vrouwen, vaak weduwen. Ook Sint-Lambrechts-Woluwe is een ‘oude’ gemeente met niet weinig weduwen. Sint-Lambrechts-Woluwe herbergt ook de faculteiten Geneeskunde en Farmacie van de UCL, faculteiten waar het vrouwenoverschot groot is. In Sint-Lambrechts-Woluwe zijn er 7.791 vrouwen tegenover 4.969 mannen.” Etterbeek en Elsene zijn een ander verhaal. Het zijn twee heterogene gemeenten met een oudere vrouwelijke bevolking, maar ook een sterke concentratie actieve Europeanen waaronder ook heel wat vrouwen. Elsene is trouwens de gemeente met het grootste aandeel alleenstaande mannen en vrouwen. De Elsense bevolking bestaat voor 30,8 procent uit alleenstaande mannen en voor 31,4 procent uit alleenstaande vrouwen.

Kaart Brussels Gewest Met Meeste alleenstaande vrouwen bron BISA web

MANNEN KLEUREN NOG ALTIJD KLASSIEKE MIGRATIEGEMEENTEN

De stationsgemeenten Brussel, Sint-Gillis en Sint-Joost zijn al van oudsher – meer dan een halve eeuw – de toegangspoort voor migranten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Na de Tweede Wereldoorlog was die migratie mediterraan, maar sinds de jaren 1990 komen er migranten aan van over heel de wereld. In het verleden was die migratie jong en mannelijk en dat speelt volgens het BISA die gemeenten nog altijd parten in de verhouding der seksen.

Maar toch is enige nuance op zijn plaats: in Sint-Joost zijn er 106 mannen voor 100 vrouwen, in de Stad Brussel zakt dat cijfer naar 103 en in Sint-Gillis zelfs naar 102. Voor de Stad Brussel past enige nuance omdat de stad zo uitgebreid en verscheiden is, Haren is de Anneessenswijk niet. Maar met cijfers moet je altijd voorzichtig zijn. Of om het met de bekende boutade van Godfried Bomans te zeggen: een statisticus waadde vol vertrouwen door een rivier van gemiddeld één meter diep, hij verdronk.

Kaart Brussels Gewest Met Meerderheid mannen bron BISA web

BERCHEM EN GANSHOREN OOK 'RIJK'

Deze kaart kan verrassen, Sint-Agatha-Berchem en Ganshoren behoren tot dezelfde inkomenscategorieën als Ukkel, Bosvoorde en andere rijke gemeenten. Om het overzicht te behouden hebben we de inkomenscategorieën – belastbaar inkomen 2012 – beperkt tot drie categorieën. Maar binnen iedere categorie zijn er verschillen: zo zitten Berchem en Ganshoren net boven de 15.000 euro, Bosvoorde boven de 19.000 euro. Sint-Joost en Molenbeek blijven de armste gemeenten.

Kaart Brussels Gewest inkomen per inwoner ok bron BISA web

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni