Van Parijs over voetgangerszone: 'Belangrijk voor imago'

© FM Brussel
26/06/2015

Filosoof Philippe Van Parijs, drie jaar geleden aanstoker van de beweging Picnic The Streets, is blij met de uitbreiding van de voetgangerszone in het centrum. Tegelijk maant hij de Stad aan om te blijven luisteren naar kritiek van bewoners en gebruikers.

Het debat over de toekomst van de centrale lanen heeft al een lange geschiedenis, maar het kreeg een nieuwe impuls met een opiniestuk van Philippe Van Parijs in 2012. Het was de start van een reeks straatpicknicks aan de Beurs en op andere plaatsen. De beweging Picnic The Streets zette het autovrij maken van het Beursplein zo opnieuw op de politieke agenda.

Drie jaar later levert dat nu resultaat op, met de verdubbeling van de voetgangerszone in het centrum, inclusief autovrij Beursplein. "Ik hoopte dat er iets zou gebeuren, maar ik heb nooit gedacht dat het zo snel zou gebeuren en ook niet zo uitgebreid", zegt Van Parijs aan FM Brussel. "Het is een belangrijke stap voor het imago van Brussel, zowel in het binnen- als het buitenland."

Van Parijs hoopt ook op een “besmettingseffect” op andere plaatsen in Brussel. “Aan Schuman zal er iets gebeuren maar er zijn nog veel andere plaatsen waar er iets moet gebeuren, ik denk onder meer aan de Zavel. Er is nog veel werk.”

De filosoof is niet meer betrokken bij de picknickbeweging, die ondertussen campagne voert tegen het circulatieplan dat wordt ingevoerd samen met de voetgangerszone. Van Parijs neemt eerder een afwachtende houding aan. Wel benadrukt hij dat de Stad moet blijven luisteren naar buurtbewoners, handelaars en mensen die in het centrum komen werken en winkelen. Alleen zo is er genoeg draagvlak voor al de veranderingen bij het grote publiek.

"Een groot project zoals dit kan je natuurlijk niet verwezenlijken zonder dat er ontevredenheid ontstaat", aldus nog Van Parijs. "De beste manier om te bewijzen dat de bestemmingslus geen mini-ring wordt, is door het te testen en dat zal nu gebeuren. De overheid doet wat ze beloofd heeft, maar moet blijven luisteren naar kritiek. Meedenken met de mensen die er wonen en werken is belangrijk."

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Voetgangerszone Vijfhoek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni