Sint Jans Molenbeek Kanaal 05 c Bart Dewaele

Van Damme bekritiseert kanaalplan: ‘Gemiste kans voor Brussel’

05/02/2016

Jef Van Damme, SP.A-fractieleider in het Brussels parlement, vindt het kanaalplan van federaal minister Jambon een gemiste kans. Volgens hem is er te weinig overleg geweest met de andere overheden. 'Hij zal misschien tijdelijk een aantal zaken onderdrukken, maar hij zal ze niet ontmijnen', aldus Van Damme.

“Met een plan van snelle aanpak leg je de illegale economie niet zomaar aan banden. Dat vraagt een structureel engagement met alle betrokken actoren”, stelt Van Damme in een persbericht.

Het kanaalplan van Jambon houdt volgens de SP.A-er geen rekening met lokale ervaringen van gemeenten zoals Vilvoorde en Sint-Jans-Molenbeek. Iedereen werkt vanop zijn eigen eiland, aldus de fractieleider.

“Wij zijn wel blij dat er extra agenten bijkomen, maar die nieuwe rekruten kennen de wijken natuurlijk niet. Brussel heeft vooral nood aan een verankerde buurtpolitie die de wijken kent en die verdachte situaties snel kan signaleren”, klinkt het.

Ook andere beleidsdomeinen zijn volgens Jef van Damme niet geraadpleegd. Welzijnsdiensten, moskeeën en het verenigingsleven hadden goede partners kunnen zijn om te raadplegen. Zij zouden volgens Van Damme complementair kunnen werken als een preventief luik, naast repressieve maatregelen.

“Met zijn eenzijdige focus op een repressieve aanpak zal Jambon er misschien wel in slagen om een aantal zaken tijdelijk te onderdrukken, maar hij zal ze niet ontmijnen, integendeel.” Jef Van Damme noemt het huidige kanaalplan daarom een gemiste kans voor Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni