© Twitter

Vakbond: 'Verfaanval spontane actie van lokale afdeling'

© brusselnieuws.be
21/10/2014

De gevel van het MR-hoofdkwartier op de Gulden Vlieslaan in Sint-Gillis is dinsdagmorgen bestookt met rookbommen en paintball-projectielen. Het ging om een protestactie van de FGTB-afdeling Namen tegen het regeerakkoord. Het nationale hoofdkwartier van de socialistische vakbond keurt de methodes van de militanten af.

Dat meldt de RTBF. De actie werd uitgevoerd door een tweehonderdtal militanten van de vakbond FGTB, de Franstalige tegenhanger van het ABVV.

De meeste actievoerders zijn lid van de Naamse afdeling, al zouden er ook enkele leden uit Luxemburg aanwezig geweest zijn. De actie duurde een half uur. De actievoerders kozen naar eigen zeggen voor gele paintballkogels om de link met de N-VA duidelijk te maken. Ze hingen ook een spandoek aan de gevel met de slogan 'Neen aan het sociale bloedbad'.

De Franstalige openbare omroep meldt ook dat er bij de actie enkele ruiten zouden gesneuveld zijn. Ook een wagen van de partij, die voor de deur geparkeerd stond, kreeg een verfbad.

Vakbond: 'Kunnen dit niet goedkeuren'
Op het nationale hoofdkwartier was men niet op de hoogte van de actie. "We kunnen niet bevestigen om welke afdeling het gaat", zegt woordvoerster Gina Heyrman.

"Het gaat dan ook om een spontane actie. We begrijpen trouwens de woede en de angst bij de mensen, maar de gebruikte methodes kunnen we niet goedkeuren."

De Naamse afdeling van het FGTB ziet echter geen probleem. "De overheid gebruikt nog veel meer geweld", zegt regionaal secretaris Jean-Claude Hubert. "De loonblokkering, de indexsprong, de quasi-afschaffing van het brugpensioen, de beperking van tijdskrediet en de gemeenschapsdienst voor de werklozen. Allemaal frontale aanvallen tegen de werknemers en de steuntrekkenden."

De plaatselijke afdeling verwijt de regering niet te overleggen over de maatregelen. "Als de regering zo functioneert, zullen wij dezelfde logica hanteren", klinkt het. "Dit is nog maar een voorsmaakje in vergelijking met de vakbondsacties van de komende maanden en weken."

Chastel: 'Geen enkele poging tot dialoog'
MR-voorzitter Olivier Chastel is naar eigen zeggen geschokt door de actie. "Het gaat hier om onaanvaardbaar geweld en vandalisme", zegt hij. "Er was geen poging tot overleg, ze hebben de gevel en verschillende ruiten vernield en een rookbom in de inkom gegooid, waar het onthaalpersoneel zat."

Chastel keurt de actie dan ook af. "Dit is teleurstellend", zegt hij. "Te meer daar mijn partij altijd voorstander is geweest van sociaal overleg. Uit dit soort acties spreekt niet de wil om in dialoog te gaan."

MR is de enige Franstalige partij in de nieuwe federale regering met N-VA, CD&V en Open VLD.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni