UZ Brussel gebruikt voeding als antibioticum: 'Nichetechniek redt levens'

© brusselnieuws.be
20/01/2016

Het Universitair Ziekenhuis van Brussel heeft een baanbrekende techniek ontwikkeld. Zorgvuldig gedoseerde voeding wordt daarbij gebruikt als antibioticum. Europa is al geïnteresseerd in de vernieuwende methode.

Dat meldt ZorgAndersTv.

Even geleden was het nog erg moeilijk om het energieverbruik te meten van zwaar zieke patiënten verbonden aan een hartlongmachine. Maar dokter in de Intensieve Geneeskunde Elisabeth De Waele van het UZ Brussel en haar team zijn erin geslaagd een gemakkelijkere en nauwkeurigere techniek te ontwikkelen, door een gespecialiseerd apparaat te verbinden met de hartlongmachine.

Door de ademhaling van de patiënt heel precies te meten berekent het apparaat precies welke voeding hij nodig heeft en in welke hoeveelheid. Correct gedoseerde voeding kan namelijk worden gebruikt als antibioticum en zo de overlevingskansen van zwaar zieke patiënten verhogen.

"De hoeveelheid mensen die worden geholpen door deze techniek is beperkt", vertelt Dr. De Waele aan brusselnieuws.be. "In België zijn er 200 hartlongpatiënten, waarvan er 35 in Brussel worden geholpen met ons toestel. Maar we hopen dat de methode zich snel verspreidt over de hele wereld. Zo kan je zelfs met een nichetechnologie toch heel wat levens redden."

Dr. De Waele en haar team stonden vorig jaar rond het ziekenbed van een kersverse moeder, die na de bevalling door een zware griep aan de hartlongmachine moest. "We zijn samen gaan zitten en hebben gewerkt tot we een manier vonden om die vrouw erdoor te helpen. Dat heeft ons de mentale boost gegeven om deze techniek te ontwikkelen. Nu is de vrouw al even terug thuis en klaagt ze enkel nog over slapeloosheid."

De gemeenschap van de Europese gezondheidszorg heeft de technologie uit het Brusselse ziekenhuis al opgepikt. Binnenkort zal die dus over heel Europa levens kunnen redden of verlengen. Tegen 2017 zou het UZ ook een nieuwer en compacter toestel klaar moeten hebben.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni