Zowel zelfstandigenorganisatie Unizo als de Stad Leuven reageren vol ongeloof op de Uplace-studie die moet aantonen dat het winkelproject geen negatieve invloed heeft op de omliggende handelskernen.

De studie van Uplace lokt verontwaardigde reacties uit. Volgens het onderzoek, dat in opdracht van Uplace zelf werd uitgevoerd, zou de omzet van de omliggende handelskernen zelfs nog stijgen in de komende jaren.

Volgens topman Karel Van Eetveldt is in het verleden duidelijk gebleken dat de komst van een shoppingcenter een negatieve invloed heeft op de bestaande handelskernen. Hij verwijst daarbij naar het Waasland Shopping Center. “Zeggen dat je identiek hetzelfde aanbiedt als in de omliggende steden en dan volhouden dat dit geen effect zal hebben op die stadscentra, dat is het licht van de zon ontkennen”, zegt hij.

Het argument dat de bevolkingsgroei voor extra consumptie zou zorgen kan de Stad Leuven dan weer niet overtuigen. "Wat is dat nu voor onzin", zegt burgemeester Louis Tobback (SP.A) aan persagentschap Belga. "Eigenlijk komt die mijnheer Verhaeghe (baas van Uplace, red.) nu zeggen dat we maar beter beginnen kweken als de konijnen, want anders heeft zijn project geen enkele basis. Dit is te gek voor woorden."

Volgens Tobback lanceert Uplace dit soort studies omdat het project politieke steun verliest.

Uplace

Winkel- en belevingscentrum Uplace werd in 2009 voor het eerst goedgekeurd door de toenmalige Vlaamse regering, maar verzandde daarna in een jarenlange procedureslag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie, Uplace

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni