nieuwstraat
© Frank Ribbens

Unizo: 'Zondagsopening werkt niet'

GDC
© brusselnieuws.be
10/02/2015

Unizo is geen voorstander van de plannen van de Stad om alle winkels zeven dagen op zeven te laten openen. "Koopzondagen kunnen nu al, en hebben enkel zin als ze gepromoot worden, zoals in Antwerpen", klinkt het.

De gemeenteraad van de Stad heeft maandag ingestemd met het plan om de Vijfhoek te laten erkennen als toeristische zone. Daardoor zouden alle winkels zeven dagen op zeven mogen open blijven.

Middenstandsvereniging Unizo is daar geen voorstander van. "Openblijven op zondag mocht al, als de winkel in kwestie dan een andere rustdag opnam", zegt Anton Van Assche, adviseur over Brusselse Aangelegenheden bij Unizo.

"Veel winkel kiezen niet voor de zondag, omdat ze dan te weinig bijkomende inkomsten hebben, en dus eigenlijk meer werken voor hetzelfde geld. Koopzondagen hebben alleen zin als die een ander publiek aanspreken en de handelaar dus extra klanten opleveren, in plaats van de bestaande klanten te spreiden over een dag extra."

Antwerps systeem
Er waren ook al 13 extra koopzondagen mogelijk, zegt hij. "Dat is op zich al genoeg om een kwart van alle zondagen open te blijven. Wij zijn dan ook veel meer gewonnen voor een systeem zoals in Antwerpen, waarbij winkels een zondag op vier openblijven, maar waarbij er dan ook veel promotie voor gemaakt wordt, zodat de handelaars er iets aan hebben."

Van Assche verwacht ook veel vakbondsprotest in de Nieuwstraat, waar zo goed als geen zelfstandige handelaars werken, maar enkel personeel, dat voor de zondagdienst zal mogen opdraaien. "Maar als de winkels in de Nieuwstraat openblijven, zullen andere winkels de druk voelen om hetzelfde te doen."

Van Assche wijst er ook op dat de Stad op andere manieren de handel zou kunnen ondersteunen. "We merken dat heel wat handelaars 'evenementenmoeheid' vertonen. Heel wat evenementen van de Stad zijn op zaterdag, en die zorgen voor veel minder doorstroom en verkoop. Waarom dan geen evenementen op zondag? Dan kunnen de winkels met een gerust hart sluiten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni