Centrale lanen 2

Unizo over voetgangerszone: 'Stad kan best opnieuw beginnen'

© Belga
30/10/2015

Unizo roept het Brusselse stadsbestuur op om opnieuw te beginnen met de herinrichting van de centrale lanen. "Planmatig, in overleg met alle betrokkenen én met een budget dat in overeenstemming is met de ambities." Dat zegt de ondernemersorganisatie in een persbericht.

De reactie volgt op de analyse van de impact van de voetgangerszone op de handel die het gewestelijk handelsagentschap Atrium woensdagmiddag voorstelde in aanwezigheid van Brussels minister van Economie Didier Gosuin (FDF).

Unizo zegt elke maatregel toe te juichen die de aantrekkelijkheid van het stadscentrum verhoogt, maar stelt vast dat de herinrichting, weliswaar in een testfase, nog niet tot positieve resultaten heeft geleid. "Het is een spijtige zaak dat de brede steun, waar het project bij de opstart op kon rekenen, grotendeels is afgebrokkeld", klinkt het.

De zelfstandigenorganisatie stelt met Atrium vast dat het stadsbestuur het hele project zonder voldoende visie en planning heeft aangepakt. Men wilde de aantrekkingskracht van het centrum verhogen, maar omschreef niet wat dat precies inhield: meer bezoekers voor handel of horeca? Overdag of 's nachts? Brusselaars, Belgen of toeristen? Mogen die met de auto komen?

"De stad kan best een beroep doen op een externe consultant, gespecialiseerd in stads- en handelswijkontwikkeling, die de belangen van de handelaars en overheid in evenwicht brengt. Atrium biedt aan om de promotie van de zone mee te ondersteunen om zo nieuwe merken en flagshipstores aan te trekken", concludeert de ondernemersorganisatie.

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Economie, Voetgangerszone Vijfhoek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni