ULB legt gedenkplaat tegen barbaarsheid

© brusselnieuws.be
18/11/2014

25 jaar na aanslagen op twee progressieve religieuze figuren in Brussel vraagt de ULB aandacht voor intolerantie. Aan de ULB in Elsene is een gedenkplaat ingehuldigd voor de slachtoffers van barbaarsheid.

Op 29 maart 1989 schoot een Libanese moslimextremist in de Grote Moskee van Brussel imam Abdullah al-Ahdal dood. Een half jaar later werd Joseph Wybran, toen professor geneeskunde aan de ULB en voorzitter van het Coördinatiecomité van de Joodse Organisaties van België (CCJOB), vermoord op de parking van het Erasmus Ziekenhuis in Anderlecht.

Vandaag is op de campus Solbosch van de ULB in Elsene een gedenkplaat ingehuldigd voor deze en andere ‘slachtoffers van de barbaarsheid’.

Imam Abdullah al-Ahdal werd waarschijnlijk vermoord wegens zijn progressieve ideeën over het samenleven van moslims en aanhangers van andere godsdiensten.

De moord op dokter Wybran is nog steeds niet opgehelderd. Van bij het begin werd gedacht aan een ideologische aanslag. Op 20 november beslist de Brusselse raadkamer of de zaak-Wybran voor de correctionele rechtbank komt.

Met de gedenksteen wil de ULB de aandacht vestigen op de barbaarsheid en de intolerantie die elke gemeenschap kan treffen.

Bij de inhuldiging waren onder andere Maurice Sosnowski, de huidige voorzitter van de CCJOB, en Imam Hassen Chalghoumi, voorzitter van de Franse conferentie van imams, aanwezig.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni