'Uitspraken over allochtone bagageafhandelaars onacceptabel'

© brusselnieuws.be
01/04/2016

Volgens sommige leden van de luchthavenpolitie zouden vandaag, ruim een week na de aanslag van 22 maart, nog altijd minstens 50 sympathisanten van Islamitische Staat (IS) op Brussels Airport werken. Daar zou 'een progressief activeringsbeleid, met positieve discriminatie voor bepaalde minderheden' voor iets tussenzitten. Aviapartner-CEO Laurent Levaux reageert razend op de uitspraken.

Jaarlijks onderzoekt de Nationale Veiligheidsoverheid (NVO) de veiligheidsrisico's van 25.000 kandidaat-werknemers in bedrijven als de luchthaven van Zaventem. 99 procent wordt doorgelaten na een screening. En daar zitten volgens militanten van de luchtvaartpolitie, die woensdag een open brief schreven, heel wat rotte appels bij die gekend zijn voor 'zware criminele feiten'.

Zij zouden volgens de open brief de terroristen geholpen hebben om de veiligheidsprocedures van de luchthaven te omzeilen. Vandaar ook dat de luchthavenpolitie een systematische screening eist van iedereen die het luchthavengebouw wil betreden, een eis waarop de overheid niet wil ingaan.

Kandidaat-werknemers voor de gevoelige zones van de luchthaven ondergaan eerst een 'veiligheidsverificatie'. De diensten van de Nationale Veiligheidsoverheid (NVO), onderzoeken daarbij of een kandidaat in een databank voorkomt. Ze doet dat voor personeel van de luchthaven, maar ook voor dat van de kerncentrales.

1 procent geweigerd
Vorig jaar voerde de NVO in totaal maar liefst 25.000 screenings uit. Het aantal weigeringen en intrekkingen bedraagt ongeveer één procent, omgerekend zo'n 250.

De CEO van bagageafhandelaar Aviapartner Laurent Levaux reageert in de krant De Tijd woedend op de uitspraken van de luchthavenpolitie, die volgens hem afkomstig zijn van racisten in de politievakbonden en "getuigen van een onacceptabel extremisme". Zijn bedrijf, dat gespecialiseerd is in luchthavenlogistiek, heeft inderdaad ruim twee derde allochtone werknemers in dienst, vooral bij het bagagepersoneel.

"Dat zijn ernstige, hardwerkende mensen die hun best doen zich te integreren," zegt Levaux in de krant. Het zou aan de vrijwillige inzet van die werknemers te danken zijn dat vele Belgen nog op hun vakantiebestemming zijn geraakt na 22 maart en de impact van de aanslagen voor de reizigers in de dagen erna minimaal was. "De meeste Belgen zijn overigens niet meer bereid om de job van bagagist uit te voeren," klinkt het.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Aanslagen Brussel 2016

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni