'Uitkeringen Syriëstrijders terugvorderen'

© brusselnieuws.be
01/09/2014

Brussels procureur-generaal Johan Delmulle gaat de sociale uitkeringen voor Syriëstrijders laten schrappen en terugvorderen. Hij pleit er ook voor de raadkamer af te schaffen, die volgens hem de procedures enkel maar doet vertragen.

Dat zei hij tijdens zijn ‘mercuriale’, een toespraak bij de opening van het gerechtelijk jaar.

Delmulle kondigde aan de werkloosheids-, OCMW- of ziekte-uitkeringen of kindergeld van Syriëstrijders te zullen laten intrekken, en mogelijk zelfs terug te vorderen.

Via het project BELFI zal de Brusselse federale gerechtelijke politie systematisch nagaan welke uitkeringen de naar Syrië vertrokken personen nog lopen hebben.

Delmulle bindt ook de strijd aan met vzw’s die betrokken zouden zijn bij het ronselen van Syriëstrijders. Er zal worden nagegaan of zij alle wettelijke verplichtingen volgen; indien niet, kunnen ze veroordeeld of zelfs ontbonden worden.

Flessenhals
Delmulle pleitte verder ook voor de afschaffing van de raadkamer. Hij meent dat de raadkamer weinig meer doet dan de gerechtelijke procedure vertragen. Daarvan profiteren de georganiseerde misdaad en het terrorisme.

“De doorlooptijden in complexe en volumineuze dossiers overschrijden soms zelfs een jaar of meer", klinkt het. "We moeten de feite onder ogen zien: de passage langs de raadkamer is een flessenhals geworden die dé vertragende factor in de procedure is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni