Uitgeputte vluchtelingenhelpers voelen zich uitgebuit door overheid

© brusselnieuws.be
02/12/2015

De 3600 leden van de Facebookgroep 'Community Support for Refugees in Belgium’ hebben zich de afgelopen maanden dikwijls ingezet voor de vluchtelingen die elke dag in Brussel aankomen. In een open brief aan de eerste minister Charles Michel (MR) laten ze nu weten zich uitgebuit te voelen door de overheid. Die zou teveel rekenen op de welwillendheid en financiële steun van privépersonen en ngo's.

In de open brief uiten de leden van de Facebookgroep hun zorgen over de onhoudbare situatie van vluchtelingen in België. Ze vragen de regering om aan haar internationale verplichtingen te voldoen en de verantwoordelijkheid te nemen in de humanitaire crisis die zich vooral in Brussel afspeelt.

"De situatie in de hoofdstad van Europa verslechtert snel, we hebben te maken met een serieuze crisis", schrijven de ondertekenaars. "De vooropvang van het Rode Kruis voorziet niet in genoeg plaatsen, waardoor honderden vluchtelingen elke nacht opnieuw op straat slapen."

"Op dit moment is de wachtlijst voor inschrijving bij de Dienst Vreemdelingenzaken langer dan twee weken. In de tussentijd zijn de nieuwkomers aan hun lot overgelaten en afhankelijk van de welwillendheid van de Brusselaars om in hun eerste behoeftes te voorzien, terwijl dat een taak van overheid zou moeten zijn", valt er te lezen.

De leden van de informele gemeenschap hebben de vluchtelingen de afgelopen weken geholpen, tegen een zware financiële en persoonlijke kost. "We hebben nieuwkomers gevoed en onderdak gegeven in onze woningen en hotels, hun medische zorg georganiseerd en betaald en gezorgd voor voedselbedeling in de straten en stations."

Financiële en emotionele reserves uitgeput
Verder schrijven de ondertekenaars dat ze vinden dat alle inwoners van België verantwoordelijk zijn om bij te dragen aan de opvang en integratie van vluchtelingen. "Maar als privépersonen met voltijdse jobs of studies en familiale verplichtingen, raken onze financiële en emotionele reserves langzaam uitgeput. Er kan niet van ons worden verwacht dat we deze zware last nog veel langer dragen, ook al legt ons geweten ons dat op."

De leden van de groep sluiten hun open brief af met een dringende vraag aan de overheid om snel met echte en duurzame oplossingen te komen. Zo zijn er dringend meer opvangplekken en voedselbedeling locaties nodig. Ook dringen de ondertekenaars aan op een verhoging van het aantal inschrijvingen bij de Dienst Vreemdelingenzaken per dag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni