Terreurdreiging Winterpret 2015

Uitgelicht: terreurdreiging dodelijk voor imago

Laurent Vermeersch
© brusselnieuws.be
25/11/2015

De verhoogde terreurdreiging is slecht nieuws voor de Brusselse economie. Vooral de horeca ziet af en door de imagoschade dreigen veel toeristen Brussel nog een hele tijd te gaan mijden. Dat is meteen ook een opdoffer voor de toeristische ambities van de Brusselse politici.

E erst was er de Molenbeekse link met de aanslagen in Parijs. Die inspireerde internationale media tot artikels als La plaque tournante du jihadisme en Belgium is a failed state.

Sinds vorig weekend doet de verhoogde terreurdreiging er nog een schep bovenop. Gesloten winkels en musea, afgelaste evenementen, geen metro, scholen dicht en veel bewapende militairen op straat.

Opdoffer
De toestand heeft gevolgen voor de Brusselse economie. In eerste instantie voor zaken die leven van toeristen. “Het is een absurde situatie”, zegt Olivier Willocx van Beci. “Er is in Brussel niemand gedood, maar omdat internationale media zoveel over de dreiging berichten, leeft de perceptie dat het hier gevaarlijk is.”

De gevolgen blijven niet uit. De hotels ontvangen dezer dagen meer annulaties dan reservaties. “Waar maandag traditioneel de dag is dat hotels reservaties binnenkrijgen, zijn er nu elke minuut annulaties,” zegt Marc Van Muylders van de horecafederatie. “Om een voorbeeld te geven: een klein hotel vlakbij de Grote Markt met 35 kamers heeft sinds het weekend al 140 annulaties binnen voor de komende drie maanden.”

Ook cafés en restaurants zien zwarte sneeuw. “De horecazaken die opengebleven zijn, geven aan dat ze nog geen 10 procent van hun normale omzet draaiden. En dat terwijl de horeca al op het tandvlees zit.”

Zelfs als de verhoogde terreurdreiging snel afloopt, kan de imagoschade nog enkele maanden de omzetcijfers naar beneden trekken. “Het imago van de stad heeft een zware deuk gekregen. Dat bewijzen de vragen die de hotels krijgen over Molenbeek. We zullen hard moeten werken met VisitBrussels om het vertrouwen terug te winnen.”

De geleverde inspanningen om Brussel op de toeristische kaart te zetten lijken inderdaad voor een stuk tenietgedaan. Dat is ook een opdoffer voor de Brusselse politiek, die de laatste jaren steeds meer de kaart van het toerisme trekt om de werkgelegenheid aan te zwengelen. Inzetten op de sector leek een veilige zet omdat de gecreëerde jobs niet naar lageloonlanden kunnen verhuizen. Maar terreur kan wel roet in het eten gooien, blijkt nu.

Winterpret op de helling
De annulaties komen ook net voor de traditioneel drukke eindejaarsperiode met publiekstrekker Winterpret. Dat evenement, goed voor 1,5 miljoen bezoekers, staat op de helling als de verhoogde terreurdreiging aanhoudt.

Daarnaast straalt de imagoschade ook af op de positie van Brussel als belangrijke congresstad. Grote bijeenkomsten dreigen te worden verplaatst naar andere Europese steden. “Dat is dodelijk voor hotels, taxibedrijven, congrescentra en cateringbedrijven,” weet Olivier Willocx.

Voor de winkels is de impact nog niet zo duidelijk. Zaterdag, traditioneel de topdag van de week voor handelaars, sloot naar schatting één winkel op vijf de deuren door de terreurdreiging. Volgens het bedrijf The Retail Factory waren er tot 68 procent minder passanten in de Brusselse winkelstraten.
In de loop van de week gingen de meeste winkels echter opnieuw open en handelaarsverenigingen hopen dat winkeliers de niet behaalde omzet nog zullen inhalen. Het kan immers dat mensen hun aankopen gewoon uitstellen. Al kunnen ze ook beslissen om buiten Brussel hun gading te zoeken als de dreiging aanhoudt.

Anderzijds blijkt dat meer mensen kiezen voor online aankopen. Dat zien ze ook in de supermarkten. Er zijn immers ook winnaars in dit verhaal. Behalve de online winkels en de bedrijfjes die maaltijden aan huis leveren, zijn dat bijvoorbeeld ook de bewakingsfirma’s.
“Er zijn altijd winnaars en verliezers, maar in dit geval is het aantal verliezers veel groter”, zegt Olivier Willocx. “Voor onze economie kunnen we alleen maar hopen dat de toestand snel normaliseert.”


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni