Uitgelicht: politieke extremen verstoren openbare orde

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
06/04/2016

Demonstreren als extreemrechts of extreemlinks was afgelopen weekend verboden in het Brussels gewest. Toch kwamen in Molenbeek moslims op straat, in het centrum extreemlinks en in Sint-Joost nationalistische Turken.

Helderder kon het niet zijn: voor het eerst in de geschiedenis van het Brusselse minister-presidentschap vaardigde Rudi Vervoort (PS) op 1 april een gewestelijk besluit uit dat extreemrechtse én tegenbetogingen afgelopen zaterdag verbood op het hele Brusselse grondgebied. Dat kan sinds Brussel bevoegd werd voor de coördinatie van veiligheid na de zesde staatshervorming.

Het gewestelijke besluit moest uitgevoerd worden door de Brusselse politiezones. Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) vaardigde op dezelfde dag dan ook eenzelfde besluit uit: extreemrechtse betogingen waren uit den boze, antiracistische tegenbetogingen ook.

De situatie was zaterdag echt gespannen. In Sint-Jans-Molenbeek kwamen lokale moslimjongeren op straat om de eerder aangekondigde betoging van het Franse Génération Identitaire op te wachten. Die Franse organisatie wordt in verband gebracht met extreemrechts, en had aangekondigd in Molenbeek tegen de islam te protesteren.

De lokale politie in Molenbeek slaagde er met veel moeite in om de gemoederen te bedaren. Er kwamen straathoekwerkers aan te pas, maar ook een heus cordon agenten om te beletten dat de Molenbeekse jeugd naar het Beursplein zou afzakken. Daar zou volgens de Molenbeekse geruchten extreemrechts samenkomen.
In het tumult werd een moslimvrouw aangereden door twee gedrogeerde Molenbeekse jongeren die met een blitse Audi door een politiebarrière waren gereden. Op het internet zijn beelden te zien hoe agenten met getrokken pistool de bestuurder tot bedaren proberen brengen, zonder succes. Momenten later zou de vrouw aangereden worden.

Molenbeeks burgemeester Françoise Schepmans (MR) slaagde er met moeite in erger geweld te voorkomen. Voor haar was de interpretatie van het gewestelijke besluit duidelijk: elke met Génération Identitaire in verband te brengen demonstratie is verboden, dus ook die van mijn bevolking.
Aan het Beursplein troepten ondertussen heel wat mensen samen. Volgens de politiezone Brussel-hoofdstad bevonden zich onder hen heel wat ‘extreemlinkse betogers’, zoals advocaat Alexis Deswaef. Volgens de politie was zestig procent van de meer dan negentig gearresteerden in verband te brengen met extreemlinks, en zondigden zij dus tegen zowel het gewestelijke als het gemeentelijk-Brusselse besluit.

Burgemeester Yvan Mayeur reageerde met veel misbaar op de arrestatie van de extreemlinkse sympathisanten, en distantieerde zich zo van zijn politie. Volgens hem waren de betogers niet extreemlinks, maar gewone burgers. De politie reageerde daarop woedend, en zei dat ze informatie hadden die wezen in de richting van een extreemlinkse samenkomst aan de Beurs.

Vervoort noch Mayeur wensten of konden bij deze krant reageren. Wel zei dienstdoend Brussels burgemeester Karine Lalieux (PS) dat “Yvan Mayeur zijn politie zowel om een evaluatie heeft gevraagd van de gebeurtenissen met de voetbalsupporters en de infiltratie daar door fascisten een week eerder, als om de redenen waarom de politie extreemlinkse betogers heeft aangehouden.” Niemand van de door ons gecontacteerde excellenties wilde echter zeggen op welke manier de besluiten gelezen moeten worden.

Tezelfdertijd vond er in Sint-Joost-ten-Node een ‘terreurslachtofferherdenking’ plaats van Turken. Daar wilde men benadrukken dat de wereld samen tegen terrorisme moest vechten, maar toch vooral dat de Koerdische extreemlinkse politie organisatie PKK terroristisch was. “Even terroristisch als Islamitische Staat.”
Op het einde van die demonstratie verschenen er statiefoto’s van de nationalistische Turkse president Recep Tayyip Erdogan, wiens beleid naar Europese normen politiek toch meer dan extreem is. Sint-Joostse burgemeester Emir Kir (PS) haastte zich te zeggen dat de organisator van die betoging daar niets mee te maken heeft.

Wie goed naar de foto’s van het evenement kijkt, die merkt op dat er in Sint-Joost een kliek aanwezig was van Turken in combatkleding die zowel voor als na de verschijning van Erdoganfoto’s aanwezig waren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni