'Uitdager president Niger vlucht naar Brussel in zaak kinderhandel'

© brusselnieuws.be
31/08/2014

De voorzitter van het parlement van Niger, Hama Amadou (64), is naar Brussel gevlucht, zo meldt een oppositieverantwoordelijke. De man was eerder deze week al naar Burkina Faso gevlucht.

Eerder had Radio France Internationale al gemeld dat de parlementsvoorzitter (en oud-premier) de Burkinese hoofdstad Ouagadougou verlaten had voor Brussel.

Hamadou verliet Niger nadat hij in verdenking werd gesteld in een zaak van babyhandel, een beschuldiging die hij politiek gemotiveerd noemt.

Amadou's advocaat Souley Oumarou zei donderdag dat zijn cliënt Niger verlaten had voor Burkina Faso omdat hij zich bedreigd voelde door de staat, en niet om te vermijden dat hij zich zou moeten verantwoorden voor de aantijgingen over een handel in baby's afkomstig van buurland Nigeria.

Hama Amadou is de belangrijkste opposant van de Nigerese president Mahamadou Issoufou. Het bureau van het parlement had woensdag groen licht gegeven aan het gerecht om voorzitter Amadou te ondervragen.

Voormalig premier Amadou was een medestander van het regime bij de verkiezingen van 2011, maar in 2013 sloot hij zich aan bij de oppositie. Zo werd hij volgens zijn medestanders de belangrijkste uitdager van Mahamadou Issoufou voor de presidentsverkiezingen van 2016.

Eind juni werden zeventien personen in Niger in verdenking gesteld van "onderschuiving van kind", een kwalificatie waarbij aan een vrouw een kind wordt toegeschreven waarvan ze niet bevallen is, valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken.

Onder hen bevond zich ook een van de echtgenotes van parlementsvoorzitter Amadou. Ze werden opgesloten.

Vorige week werd landbouwminister Abdou Labo reeds opgesloten in dezelfde zaak. Zijn vrouw was eind juni al opgepakt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni