Het Archief en Museum voor het Vlaams Leven te Brussel (AMVB) bezit een mooie fotoverzameling van verdwenen of nog bestaande Vlaamse verenigingen in Brussel. Zoals deze foto, van het toneelgezelschap De Noordstar.

Het toneelgezelschap De Noordstar werd gesticht op 12 november 1872. De Noordstar was een succesvol gezelschap en mocht bij zijn vijftigjarig bestaan in opdracht van koning Albert I de wedstrijd van het Koninklijk Landjuweel inrichten. De leeftijd van de personen op de foto getuigt van een jongere generatie. Weet u waar en bij welke gelegenheid deze foto werd gemaakt? Herkent u personen?

Ontvangen reacties van onze lezers

Niet de minsten reageerden op de foto van toneelgroep De Noordstar in onze krant van 29 januari. Gaston 'Stokke' Jacobs uit Halen weet nog dat het een repetitie betreft van Huis zonder hart in de KVS op 21 maart 1989; niet verwonderlijk, want Jacobs was de gastregisseur. Hij herkent op de foto: "Ghislain Debray, tevens auteur van het stuk; Lieve Van Dormaal; Danny Luyckx; Chantal Boekmans (of Boeckmans); Kersten Blondeel; Roland Vancampenhout; Stef Verdoodt en Jaqueline Coremans. Mientje Pelosie was toen de voorzitster van De Noordstar."

De Noordstar repeteerde in GC Nekkersdal in Laken (waar in 1990 de trap werd vernieuwd, weet Philippe Verstraeten, Nekkersdal-centrumverantwoordelijke). Repeteren in Laken, opvoeringen in de Lakensestraat: "Volgens een contract dat nog ergens in jullie archief zou moeten liggen, is De Noordstar de enige amateurtoneelgroep die mocht opvoeren in de KVS, wat ze in het verleden verschillende keren gedaan hebben," legt Luc Van Noten uit.

Tegenwoordig is Luc Collin voorzitter van De Noordstar. Want, vergis u niet, "de groep is nog altijd succesvol. Afgelopen seizoen hebben we vijftien optredens en gastoptredens gebracht rond Expo 58, we wonnen het humorfestival Koksijde en eindigden derde op het terassentheater van Turnhout. Jaarlijks nemen we deel aan een zevental kwaliteitsfestivals rond straattheater. Dit seizoen brengen we J'y croix pas van Noël Piercy in het Nederlands, verzorgen we elf straattoneeloptredens en brengen we een café-theater in samenwerking met het musicalgezelschap Company uit Mechelen: Hotel Metropol. In 2000 namen we de functie van Rederijkerskamer De Lelieblomme over, en we nemen jaarlijks deel aan de Ommegang."

Weet u meer over deze foto?

Mail ons op het adres vereniging@bdw.beof schrijf ons: BDW-Vereniging, Flageyplein 18, 1050 Elsene.

Andere foto's uit het archief van het AMVB

www.brusselnieuws.be/amvb

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni