Taxiprotest tegen Uber

Uber stopt tijdelijk met UberPop in Frankrijk

© brusselnieuws.be
03/07/2015

Na een week vol gewelddadig protest van Franse taxichauffeurs gooit het Amerikaanse Uber alvast tijdelijk de handdoek in de ring in Frankrijk. In de krant Le Monde kondigt Thibaud Simphal, de directeur-generaal van de Franse divisie, de ‘schorsing’ aan van de taxiapp UberPop.

De app-service die particuliere bestuurders toelaat klanten met hun eigen wagen te vervoeren, houdt ermee op vanaf vrijdagavond 3 juli om 20 uur.

“We doen dit in de eerste plaats om de veiligheid van de Uber-chauffeurs te verzekeren”, zegt Simphal in het interview met Le Monde. “Zij zijn de afgelopen dagen het slachtoffer geweest van geweld. Daarnaast willen we tonen dat we onze verantwoordelijkheid nemen, en openstaan voor een dialoog met de autoriteiten. We wachten op de uitspraak van het Grondwettelijk Hof in september over de wetgeving die de taxiconcurrentie organiseert.”

Boze taxichauffeurs blokkeerden afgelopen week de ringwegen rond Franse steden, verbrandden autobanden, sloegen wagens kort en klein en raakten slaags met de politie. De Franse autoriteiten kondigden daarop aan systematisch Uber-wagens te zullen aanhouden.

Het is pas voor de tweede keer dat Uber er ergens uit eigen beweging mee ophoudt, zonder daartoe door justitie te zijn gedwongen. De eerste keer gebeurde dat in Portland in de Amerikaanse staat Oregon.

Volgens Simphal maken ruim 400.000 Fransen gebruik van de diensten van UberPop, en rijden 10.000 chauffeurs voor de service.

De directeurs van Uber Europa en Frankrijk zijn bij onze zuiderburen ook doorverwezen naar de correctionele rechtbank.

Ook in Brussel waren er de voorbije maanden verschillende incidenten waarbij taxichauffeurs chauffeurs van de illegale taxidienst van Uber aanvielen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni