Uber wil actief blijven in Brussel ondanks een verbod en dwangsommen van 10.000 euro. De alternatieve taxidienst wil het verbod ook op "alle mogelijke manieren" aanvechten. Dat zegt het bedrijf aan FM Brussel. Uber voelt zich gesterkt door de uitval van EU-commissaris Neelie Kroes.

De liberale EU-commissaris haalde dinsdagavond bijzonder scherp uit naar de handelsrechtbank en minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V). "We hadden het zelf niet beter kunnen verwoorden dus we zijn erg blij met de steun van een onafhankelijk persoon van dergelijk kaliber", zegt Uber-woordvoerder Susanne Stulemeijer aan FM Brussel. "Dat heeft ons positief verrast."

Uber gaat "zeer waarschijnlijk" gerechtelijke stappen ondernemen tegen het verbod. Tegelijk hoopt Uber via onderhandelingen met Grouwels in Brussel een erkende dienst, met professionele chauffeurs, aan te bieden. "De onderhandelingen daarover lopen al sinds de zomer maar wij zijn hoopvol dat er binnenkort resultaat komt."

In afwachting blijft de applicatie UberPop gewoon beschikbaar. Maar wat dan als er dwangsommen van 10.000 euro betaald moeten worden? Gebruikers hebben volgens Uber weinig te vrezen. "Wij gaan er alles aan doen om het verbod aan te vechten en als het nodig is zullen we onze chauffeurs bijstaan", zegt Stulemeijer aan brusselnieuws.be.

'Duizenden gebruikers'
Hoeveel gebruikers Uber in Brussel telt, is een beetje een mysterie. "Daar communiceren we in principe niet over. Dat is vertrouwelijke informatie. Ik kan wel zeggen dat we in Brussel duizenden gebruikers tellen. Na de lancering won de dienst bovendien sneller aan populariteit in Brussel dan in steden van vergelijkbare grootte zoals Amsterdam."

De heisa over de komst van Uber lijkt de dienst bovendien in de kaart te spelen. "De gebruikers reageren nog enthousiaster sinds er problemen zijn. Maar uiteindelijk hebben we liever geen strijd. Onze missie is gewoon mensen vervoeren."

Nog volgens het bedrijf hoeft de nieuwe dienst geen bedreiging te zijn voor de traditionele taxisector. "Integendeel, het aantal gebruikers van vervoersdiensten stijgt. Dat is bewezen in andere steden waar we actief zijn."

Na een klacht van de taxisector legde een rechter Uber een activiteitenverbod op en een dwangsom van 10.000 euro per overtreding.

'Op zoek naar Brusselse medewerkers'
Uber is ondertussen actief in 97 steden wereldwijd en in de meeste steden is er ook een lokaal bureau. Ook in Brussel stelt Uber enkele mensen te werk. "Het is ons beleid om mensen in dienst te nemen die de stad echt kennen. In Londen werkt een team van twintig tot dertig mensen, in Amsterdam of Brussel gaat het om een handvol medewerkers. In Brussel zijn we trouwens nog op zoek naar bijkomend talent."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni