© Joakim Formo

Het omstreden Uber lanceert vandaag een nieuwe dienst: UberX. In tegenstelling tot UberPop, dat in Brussel illegaal is, werkt UberX met professionele chauffeurs. Mobiliteitsminister Smet bekijkt of de dienst wel wettelijk is.

Volgens Uber zullen de chauffeurs van UberX voldoen aan alle wettelijke verplichtingen, zo heeft het bedrijf donderdag op een persconferentie bekend gemaakt. Voorlopig zullen slechts een twintigtal chauffeurs voor de dienst rijden, maar Uber maakt zich sterk dat er dat snel meer zullen zijn.

UberX is wel een stuk duurder dan UberPop. Een ritje van de Grote Markt naar de luchthaven kost zo 27 euro, in vergelijking met 18 euro voor UberPop. Uber beweert wel dat zelfs UberX goedkoper blijft dan een klassieke taxirit.

Uber ligt sinds de lancering van UberPop in de clinch met het Brussels Gewest en de klassieke taxifirma’s. De dienst werd immers door de rechtbank illegaal bevonden omdat de gebruikte chauffeurs en voertuigen niet voldoen aan de regelgeving.

Het is nog niet duidelijk of UberX past binnen het bestaande wettelijke kader in Brussel. De persconferentie vond donderdag plaats op een locatie die pas erg laat werd onthuld, zogezegd om veiligheidsredenen. Enkele Uberchauffeurs werden in het verleden al aangevallen door chauffeurs van reguliere taxi's. Op 16 september houdt de sector een betoging tegen Uber.

Smet onderzoekt wettelijkheid
Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) neemt ondertussen akte van Uber X. Hij wil laten onderzoeken of de dienst voldoet aan alle wettelijke vereisten. Tegen het eind van het jaar moet de gewestregering een nieuw wetgevend kader voor de taxisector goedkeuren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni