Traumapsycholoog: 'Angst is een goede raadgever, paniek niet'

© FM Brussel
23/11/2015

Thuisblijven, of gewoon naar het werk gaan? Dat is één van de vragen die Brusselaars zich deze dagen stellen. "Angst is een goede raadgever, paniek niet", zegt traumapsycholoog Erik de Soir.

Erik de Soir is crisispsycholoog bij Defensie en schreef meerdere boeken over traumaverwerking. Deze dagen is hij zo'n beetje de traumatherapeut van de Brusselaars. Maandag was hij onder meer te gast in de extra thema uitzending van tvbrussel en in de radiostudio van FM Brussel.

"We beleven nu een moment van schok en het is normaal dat er een extreme reactie ontstaat. Jonge mensen onder de veertig jaar hebben nog nooit zoiets meegemaakt. Daarom hebben we als samenleving niet meteen een gepaste reactie klaar."

Wat zou die gepaste reactie dan zijn? Ten eerste moeten we leren een onderscheid maken tussen risico en gevaar, zegt de Soir. "Een terrorist die op de vlucht is, vormt een gevaar. Maar het risico dat je hem tegen het lijf loopt is bijzonder klein."

Verder kunnen we ons ook voorbereiden op gevaar. Want hoe beter we zijn voorbereid, hoe minder de groot de angst is. "Scholen kunnen bijvoorbeeld een draaiboek crisisbeheer maken. Ook als burger kun je alert zijn. Als ik op een festival rondloop, kijk ik altijd waar de nooduitgangen zijn."

Wie bang is om de tram of bus te pakken, kan aan vrienden vragen om samen te gaan. Alledaagse situaties helemaal vermijden raadt hij af. "Angst is een goede raadgever, paniek niet. Hoe sneller je situaties begint te vermijden, hoe moeilijker het is om die vermijding vervolgens te stoppen en je gewone gedrag terug op te nemen."

Verder kan ook humor wonderen doen. "In oorlogssituaties komt de zwartste humor naar boven. Grappen die zo grof zijn dat je ze anders nooit zou durven maken. Ik ben zeker dat Geert Hoste hier iets mee zal doen, als dit eenmaal voorbij is."

De Soir ziet zelfs een uitdaging in de terreurdreiging. "Dit is een unieke kans om te tonen wat onze samenleving ons waard is. We kunnen over de religieuze, culturele en taalgrenzen heen laten zien waarvoor wij staan."

Ook zal de paniek niet lang blijven duren, voorspelt hij. "Een paar dagen, of een week, daarna raken mensen eraan gewend. Je hebt geen andere keuze. Sommige mensen zeggen nu dat Parijs voor altijd is veranderd. Ik weet dat niet. Mensen zijn erg veerkrachtig."

Bekijk ook de volledige extra uitzending van tvbrussel van maandagmiddag:

'Iniatieven als 'Sorry we're open zijn positief'

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni