Trampoline over het water en andere kanaalideeën

© brusselnieuws.be
05/02/2014

Van een trampoline aan Sainctelette, over een verhaalboot tot sportvelden op de slachthuizen. De ideeënoproep Kanal Playground heeft maar liefst 130 inzendingen opgeleverd. Een 25-tal wordt nu verder onderzocht.

Met Kanal Playground willen Platform Kanal en Architecture Workroom Brussels zoveel mogelijk buurtbewoners en instanties betrekken bij de toekomst van de kanaalzone. Daar zitten de meeste maatschappelijke uitdagingen van Brussel geconcentreerd.

De wedstrijd wil ruimtes creëren voor spel, sport en ontmoeting, op maat van de vele kinderen, jongeren en gezinnen. "De buurt heeft een enorm gebrek aan parken en openbare ruimte waar bewoners zich kunnen uitleven", zegt Joachim Declerck van Architecture Workroom aan brusselnieuws.be. "De kanaalzone is daardoor ook geen bestemming voor mensen die er niet wonen. We moeten publieke ruimte uitvinden voor een jonge stad."

Mede dankzij de aandacht in het kader van het VRT-programma Atelier De Stad kwamen er net geen 130 inzendingen binnen. Ingestuurd door ontwerpers en kunstenaars, maar evengoed van scholen. Het gaat om voorstellen voor tijdelijke installaties, maar ook permanente interventies.

Verschillende inzendingen spelen in op de droom om te zwemmen in of langs het kanaal. Een ander voorstel wil de lege ruimte tussen de twee bruggen van Sainctelette overdekken met een trampoline. Nog een andere ploeg stelt voor om het uitgestrekte terrein van Abattoir te gebruiken als polyvalent sportveld.

De voorstellen blijven echter niet beperkt tot sport en spel. "Een groep jonge architecten stelt voor om gesprekken te voeren in de wijken en dan de wensen van de jongeren te gaan verbeelden, in plaats van hun eigen ideeën", aldus nog Declerck. "Er is ook het idee om in een boot op het kanaal het verhaal te vertellen van de vele, al dan niet afgevoerde, projecten voor de kanaalzone. Anderen zien het kanaal als logistieke ader en willen de bevoorrading van de wijken organiseren via kleine overslagkades."

Een expertenjury heeft alle projecten beoordeeld op hun kwaliteit en potentieel. "Wat overblijft is een selectie van ongeveer 25 ideeën waar we nu verder mee aan de slag gaan. We proberen de juiste mensen samen te brengen en denken na over de financiering om verschillende projecten te realiseren tegen de zomer of tegen het Festival Kanal in september."

De verder uitgewerkte ideeën zullen in de loop van de maand maart voorgesteld worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni