© Télé Bruxelles

Tram’nesty laat Brusselaars proeven van internetcensuur

© brusselnieuws.be
08/09/2014

Sinds maandagochtend is Tram'nesty, de tram voor vrije meningsuiting van Amnesty International verhuisd naar Brussel. Stapt u op de tram, dan kunt u meteen kennismaken met censuur: internetverbinding via WiFi is er niet mogelijk.

Een hele zomer lang kleurde 'Tram'nesty' de Gentse binnenstad in het karakteristieke zwart-geel van Amnesty International. Nu is het de beurt aan Brussel. De tram werd maandagochtend feestelijk verwelkomd met een actie op het Poelaertplein.

Maar daar blijft het niet bij. Reizigers op deze tram zullen aan den lijve ervaren hoe het voelt om gecensureerd te worden. Wie met zijn smartphone of tablet op de tram verbinding probeert te maken met een lokaal WiFi-netwerk, zal immers geen toegang krijgen. In de plaats daarvan krijgt de reiziger een pop-up te zien met de boodschap: “U kunt u tijdens deze rit niet vrijelijk op internet uitdrukken. Voor miljoenen mensen op de wereld is dat een dagelijks feit.”

In landen als Rusland, Turkije of China bijvoorbeeld is het niet zo vanzelfsprekend om vrij rond te surfen op internetfora en sociale media. Zo blokkeerde de Turkse overheid in maart de toegang tot YouTube en Twitter. Ook Egypte kondigde onlangs nieuwe plannen aan om sociale media op grote schaal te controleren. Vandaar dat de tram op de zijkant ook uitpakt met de slogan ‘Vrijheid van meningsuiting is niet voor iedereen’.

Onder de hashtag #tramnesty kunnen reizigers hun ervaring op de tram met de buitenwereld delen. Dit weliswaar alleen als ze een 3G- of 4G-verbinding hebben, óf nadat ze hun bestemming bereikt hebben, want op de tram krijgen ze geen WiFi-toegang.

De Amnesty-tram is ontworpen door reclamebureau Ogilvy dat met dit concept de eerste prijs wegkaapte op de Out of Home (OOH) Awards. De OOH-awards, een initiatief van LijnCom en JC Decaux, bekronen het creatiefste idee voor openbaar vervoer. De winnaar mocht gratis een maand lang in Brussel en een Vlaamse stad naar keuze een tram bekleden met reclame.

De tram zal tot en met 6 oktober rijden op de lijnen 92, 93, 94 en 25.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni