© Mobiel Brussel

Tram naar UZ heeft eindelijk vergunning

© brusselnieuws.be
08/07/2014

De langverwachte tramverbinding tussen Simonis en Hoog-Jette heeft een belangrijke horde genomen. Vorige maand werd de stedenbouwkundige vergunning toegekend. Ook voor de heraanleg van de het Koningin Astridplein, waar een ondergrondse parking moet komen, is er een vergunning.

Brussel Mobiliteit meldt het nieuws van de tramvergunning op haar website.

Sinds meer dan tien jaar bestaan er plannen voor een directe tramverbinding tussen metroknooppunt Simonis in Koekelberg en het UZ Brussel in Hoog-Jette. Na jarenlange studies en politiek getouwtrek over het tracé was er begin 2013 eindelijk een positief advies. Toch duurde het nog vijftien maanden voor ook de vergunning een feit was.

Er vloeide nog heel wat water door de Zenne, enerzijds omdat de plannen nog licht werden aangepast. Zo moesten de geplande haltes ter hoogte van de Tentoonstellingslaan en het UZ Brussel herbekeken worden. Anderzijds was het wachten op duidelijkheid over de geplande parking onder het Koning Astridplein ('De Spiegel'), in het centrum van Jette. De parkeergarage (met 199 plaatsen) moet het verlies aan parkeergelegenheid langs het tramtracé compenseren. Eind 2013 bereikte de Brusselse regering een akkoord over de financiering en uitbating via het gewestelijk parkeeragentschap.

Werf kan midden 2015 starten
Tram 9 lijkt nu definitief op de sporen, maar toch is het nog enkele jaren wachten voor Jettenaren en bezoekers van het UZ de tram effectief kunnen nemen. Bij uittredend minister van Vervoer en Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V) is te horen dat de aanleg midden volgend jaar zou kunnen starten. De procedure voor de openbare aanbesteding en aanduiding van de aannemer neemt immers makkelijk een jaar in beslag.

Over enkele jaren moet tram 9 vertrekken vanuit de ondergrondse tramhalte Simonis en via de Jetselaan, de Tentoonstellingslaan, de Oude Afspanning, de Laarbeeklaan, het UZ Brussel en de Dikke Beuklaan rijden. Het is de bedoeling dat de lijn in een tweede fase wordt doorgetrokken via de Modelwijk naar de Heizel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni