Torfs: 'Houding stedelijk onderwijs even onnozel als gevaarlijk'

© brusselnieuws.be
20/08/2014

KUL-rector Rik Torfs noemt de aanpak van het Brussels stedelijk onderwijs omtrent homo’s laf. Er wordt volgens hem gekozen voor de weg van de minste weerstand om moslimleerlingen niet voor het hoofd te stoten. Ook Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) steunt de homoleraar die zijn geaardheid niet mocht vermelden.

Volgens Torfs komt de houding van het onderwijs van de Stad Brussel erop neer dat leraars “kleurloze kennismachines” worden die punten geven en diploma’s uitreiken, zegt hij in De Standaard. “Dat is onmenselijk. En ook juridisch niet correct. Ook in een ‘neutrale’ school heeft een leraar recht op een eigen profiel, mening of seksuele geaardheid.”

Het eigenlijke probleem is dat het onderwijs zich laf opstelt door de aanwezigheid van moslimleerlingen, stelt de rector van de katholieke universiteit nog.

Laf
“De topman is uit zichzelf wellicht niet eens een vurig tegenstander van de mensenrechten. Hij is alleen niet bijzonder moedig. Een beetje laf. Hij weet immers maar al te goed dat er zich in zijn scholen een aantal moslimleerlingen bevindt (en we mogen hier onder geen beding veralgemenen) dat homoseksualiteit niet aanvaardt en eventueel bereid is homoseksuele leerkrachten het leven zuur te maken. Dat probleem rechtstreeks aankaarten, daarvoor is meer lef nodig dan de topman er heeft. Dan is terugvallen op het argument van de neutraliteit, dat keurig en verlicht klinkt, veel gemakkelijker.”

Torfs schuwt de grote woorden niet. “Als de mensenrechten in ons land verder afbrokkelen, zal het gebeuren zoals in het Brussels stedelijk onderwijs. Indirect. Sluipend. Schijnbaar achteloos. Met drogredeneringen en schijnargumenten.”

Vlaams onderwijsminister Crevits laat in dezelfde krant weten dat de seksuele geaardheid van een leerkracht niets te maken heeft met neutraliteit. Eerder zeiden onder meer de top van het gemeenschaps- en katholieke onderwijs dat al.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni