Toplui Eurostation de laan uit na vernietigend rapport

© FM Brussel
29/05/2015

Bij NMBS-dochter Eurostation is jarenlang gesjoemeld. Dat blijkt uit een audit van een consultancybedrijf. Twee directieleden zouden moeten opstappen, en mogelijk gaat het dossier ook naar het gerecht.

Torenhoge drank- en restaurantuitgaven, contracten toegewezen zonder offerteaanvraag of marktraadpleging en belangenvermenging. De bedrijfscultuur bij Eurostation en filiaal Euro Immo Star zit helemaal fout, zo blijkt uit een externe audit van Ernst & Young.

Het vernietigende rapport heeft alvast gevolgen voor financieel directeur Luc Verhaeren en juridisch hoofd Thierry de Limburg Stirum. De twee toplui moeten opstappen, weet De Standaard. Enkele maanden geleden rolde ook al de kop van ceo Herwig Persoons.

Spoorbaas Jo Cornu kondigde aan dat de NMBS voortaan nauwer zal toezien op de activiteiten van haar vastgoeddochter. Ook zal de audit juridisch geanalyseerd worden om uit te maken of het dossier moet worden overgemaakt aan het parket.

Eurostation houdt zich in hoofdzaak bezig met de bouw van nieuwe stations. Het bedrijf is opgericht naar aanleiding van de komst van de HST naar het Zuidstation en zat ook achter de grootste plannen van Jean Nouvel die ondertussen begraven zijn. Recent verwezenlijkte Eurostation de uitbreiding van het treinstation onder Brussels Airport, en momenteel staat de renovatie van het Noordstation op het menu. Het is voorlopig onduidelijk in hoeverre de veranderingen aan de top van het bedrijf ook gevolgen hebben voor de projecten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni