Meininger Hotel Molenbeek HR
© Saskia Vanderstichele

Toeristen verblijven gemiddeld langer in Brussel

© Belga
24/08/2015

De hotels in en rond Brussel zagen dit jaar in de maanden juli en augustus hun omzet met 5 procent toenemen ten opzichte van vorig jaar. Ook de lengte van een verblijf neemt toe. "Dit geeft de sector ademruimte na enkele slechte jaren", zegt Rodolphe Van Weyerbergh van de Brussels Hotels Association (BHA).

De resultaten komen er na een rondvraag van de BHA en Visitbrussels, het gewestelijke toerismeagentschap. De bezettingsgraad bleef deze zomer met 73 procent ongeveer gelijk aan vorig jaar. Of er een kleine verbetering inzit, zal afhangen van de laatste week van augustus.

Verder is er een meer evenredige verdeling van de overnachtingen tussen de week en het weekend, wat er volgens de BHA op lijkt te wijzen dat het gemiddelde toeristische verblijf verlengd wordt. "De omzetstijging is te danken aan de gunstige economische conjunctuur en de aantrekkingskracht van Brussel als toeristische bestemming", zegt Rodolphe Van Weyerbergh. "Ze was essentieel voor een eerste herstel van de financiële gezondheid van de sector."

De omzet heeft volgens de BHA de voorbije jaren sterk geleden onder de crisis. Dat de personeelskosten de laatste tien jaar met 45 procent toenamen om vandaag 50 procent van de omzet te vertegenwoordigen, maakt de sector extra conjunctuurgevoelig.

Van Weyerbergh hoopt dat de uitwerking van de tax shift en andere maatregelen van de regering Michel zullen helpen de kost van het personeel te verminderen, zonder het loon van de werknemers aan te tasten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni