© Infrabel

Toegangspoortjes in treinstation luchthaven

LV
© brusselnieuws.be
02/04/2015

In juni komen er toegangspoortjes in het treinstation van Brussels Airport. Dat laat de NMBS weten. Enkel reizigers met een geldig vervoersbewijs zullen het perron kunnen betreden of verlaten. Het aantal treinpassagiers naar de luchthaven is vorig jaar gestegen met 10 procent.

De toegangspoortjes komen bovenop de ticketcontroles op de trein. De spoorwegen willen zo vermijden dat reizigers zwartrijden of de zogenaamde Diabolotoeslag ontlopen. Die extra taks op treintickets van en naar de luchthaven vloeit naar het privébedrijf dat miljoenen investeerde in de betere spoorontsluiting van de luchthaven.

De veelbesproken toeslag steeg vorig jaar tot iets meer dan 5 euro omdat het aantal reizigers en dus de inkomsten onder de verwachtingen bleven. De NMBS besloot daarop om de bediening van de luchthaven fors op te trekken. Die aanpak werpt blijkbaar vruchten af want het aantal reizigers van en naar de luchthaven steeg vorig jaar met 10 procent en die trend lijkt zich dit jaar door te zetten. Dat de luchthaven in Zaventem net een absoluut recordjaar achter de rug heeft, speelt natuurlijk ook mee.

Een en ander betekent dat de reiziger momenteel niet moet vrezen voor een nieuwe verhoging van de toeslag. Of er bij een verdere stijging van het aantal passagiers ook een daling mogelijk is, kan de NMBS niet zeggen.

Schuman-Josaphat
Door de betere bediening van Brussels Airport zijn nu al 56 Belgische station rechtstreeks verbonden met de luchthaven. Eind dit jaar stijgt dat aantal naar 82 door de opening van de Schuman-Josaphatverbinding in de Europese wijk. Vanaf dan zullen ook bijkomende Brusselse stations zoals Bordet, Schuman, Luxemburg, Etterbeek en Sint-Job een rechtstreekse verbinding hebben met Brussels Airport. Ook Waterloo, Sint-Genesius-Rode en Linkebeek krijgen een directe trein naar de luchthaven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni