Toegang tot huurmarkt 'catastrofaal'

GDC
© brusselnieuws.be
10/07/2014

Huurders moeten een steeds groter aandeel van hun inkomen aan huur uitgeven. 70 procent van de Brusselaars kunnen maar een kwart van de woningen betalen. "Er moet een huurtoelage komen."

Het Observatorium van de Huurprijzen vergeleek in een studie de inkomens van de Brusselaars met de huurprijzen op de woningmarkt.

Daaruit blijkt dat Brusselaars een steeds groter aandeel van hun inkomen aan de huur moeten uitgeven.

Als we ervan uitgaan dat een gezin niet meer dan een kwart van het inkomen aan huur mag spenderen, dan kunnen de 70 procent armste Brusselaars slechts een kwart van de huurwoningen betalen. Mag de huur 30 procent van het inkomen beslaan, dan stijgt dat van 25 naar 46 procent van de woningen.

"Catastrofaal", noemt het Observatorium die cijfers. “Twintig jaar geleden was de situatie zorgwekkend voor de veertig procent laagste inkomens. Tegenwoordig is dat het geval voor zestig tot zeventig procent, als gevolg van de stijging van de huurprijzen en de verarming van de Brusselse bevolking.”

Huurtoelage
Bijna de helft van de huurders leeft van een inkomen onder de 1.500 euro, zowel alleenstaanden als gezinnen met kinderen; zij geven 60 procent van hun inkomen aan huur uit. Dramatisch, vindt ook de Bond voor het Recht op Wonen. “Hoeveel rapporten heeft de Brusselse regering nog nodig om in actie te schieten en fundamentele oplossingen aan te reiken voor de Brusselse bevolking ?”

De Bond wil dat er richtprijzen komen voor de huur, een idee dat de vorige regering uitgebreid onderzocht, maar uiteindelijk afvoerde wegens te duur. De Bond vraagt ook een huurtoelage voor gezinnen met een laag inkomen. Het onderwerp is alvast aangesneden in de onderhandelingen voor een nieuwe regering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni