Toch geen 5 miljoen voor Schaarbeekse drone

© brusselnieuws.be
18/09/2014

Een drone die isolatie van huizen in kaart brengt, dat was de inzending waarmee de gemeente Schaarbeek in de finale van de wereldwijde wedstrijd Mayors Challenge raakte. Maar Schaarbeek grijpt naast de hoofdprijs van 5 miljoen euro.

Voor de Mayors Challenge, in het leven geroepen door de voormalige New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg, stuurden 155 bestuursleden een creatief idee in, ter verbetering van hun stad of gemeente.

De gemeente Schaarbeek liet met haar drone-idee Brussel, Charleroi en Antwerpen achter zich en haalde de finale.

Het plan van Schaarbeek was om de isolatie van huizen te verbeteren. Omdat die bij oude huizen vaak slecht is, verliezen mensen veel geld aan stookkosten.

Om huiseigenaren te helpen, wilde Schaarbeek een 3D-kaart ontwikkelen waarop de het energieverbruik in kaart wordt gebracht. De gegevens voor de kaart had de gemeente via drones, kleine onbemande vliegtuigjes, willen verkrijgen.

Maar de ezelsgemeente valt uiteindelijk niet in de prijzen. De hoofdprijs van 5 miljoen euro gaat naar Barcelona voor het ‘vertrouwensnetwerk’, een netwerk waarin vrienden en familie zich samen inzetten om te zorgen voor ouderen.

De andere winnaars zijn Athene, Kirklees, Stockholm en Warschau. Zij ontvangen elk 1 miljoen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni